Przepis na Gofry bąbelkowe

Gofry bąbelkowe to bardzo dobry pomysł na deser dla dzieci. Gofry bąbelkowe stały się modne kilka lat temu. Podawane są zazwyczaj jako deser z lodami, bitą śmietaną i innymi słodkimi dodatkami. Gofry bąbelkowe w takim wydaniu są bardzo kaloryczne i nie powinniśmy ich spożywać zbyt często. Jednak możesz przygotować mniej kaloryczną wersję modnego deseru w domu i podać je na śniadanie. Do zrobienia gofrów potrzebne będzie specjalna gofrownica, którą można zakupić w sklepie internetowym. Przepis na gofry bąbelkowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia ciasta na gofry potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, żółtka jaj, cukier, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, mleko, masło, jogurt grecki, miód, maliny, jabłko, orzechy włoskie.
Jak zrobić gofry bąbelkowe? W misce umieść żółtka jaj i cukier, ubij do powstania białej puszystej masy. Rozpuść masło, wlej mleko i wymieszaj. Dodaj do żółtek i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią. Rozgrzej gofrownicę i piecz partiami gofry. Jabłka pokrój w kostkę. Jogurt grecki wymieszaj z miodem. Gofry podawaj na dużym talerzu, udekoruj je jogurtem greckim oraz owocami i posyp orzechami włoskimi.
Jogurt grecki jest rodzajem jogurtu naturalnego o bardzo gęstej konsystencji, zawiera on sporą ilość tłuszczu mlecznego. Jogurty naturalne są świetną bazą do przygotowywania wielu dań wytrawnych oraz słodkich deserów. Jogurt naturalny zawiera sporą ilość białka, wapń będący niezbędnych składnikiem mineralnym do prawidłowej mineralizacji kości, a także bakterie kwasu mlekowego. Są one swojego rodzaju probiotykiem, bardzo korzystnie wpływającym na nasz układ trawienia. Żółtka jaj dodane do gofrów są bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Żółtka zawierają także luteinę i zeaksantynę, które są niezbędne do prawidłowego widzenia.
Podsumowując prosty przepis na gofry przygotuj podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Gofry są bardzo szybkie do zrobienia i dobre na śniadanie czy deser. Przygotowana w domu gofry możesz zrobić w wersji zawierającej mniej kalorii. Pyszne gofry możesz przechowywać przez 2 dni. Lecz najlepsze są jeszcze ciepłe i chrupiące wyjęte bezpośrednio z gofrownicy.

Składniki na gofry bąbelkowe:

  • Cukier – 300 g
  • Mąka pszenna typ 500 – 1000 g
  • Masło – 200 g
  • Jogurt grecki pełnotłusty – 600 g
  • Proszek do pieczenia – 50 g
  • Żółtko jajka – 10 szt.
  • Orzechy włoskie – 200 g
  • Jabłko – 700 g
  • Maliny – 500 g

gofry bąbelkowe Przygotowanie:

Zobacz również: inna receptura


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *