Do tej pory naleśniki zawsze robiłam ze zwykłej mąki pszennej, sypiąc cukier, dodając gotowe aromaty. Dzisiaj mam dla Was zdrowszą wersję naleśników. Warto spróbować 🙂
naleśniki na mące orkiszowej – składniki:
- pół szklanki wody gazowanej
- łyżeczka erytrytolu lub innego słodzika
- łyżeczka oleju
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (u mnie razowa)
- 3 łyżki erytrytolu lub innego słodzika
- szklanka mleka
- 500 g sera białego półtłustego
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- Ciasto naleśnikowe:
- 100 ml mleka
- Twaróg:
- *U mnie do posypania zostało użyte moje odkrycie roku czyli chipsy z kokosa w kakao oraz owoce granata.
naleśniki na mące orkiszowej Jak zrobić:
Zobacz koniecznie: naleśniki z kaszą manną
1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na naleśniki, aż będą gładkie. Umieść naleśniki na lekko naoliwionej patelni; Ten krok można pominąć, jeśli patelnia nie musi być smażona na oleju. 2. W tym czasie można ustawić twaróg. z blendera dodać mleko, cukier i wyciśniętą pomarańczę, zmiksować na gładką masę. i używając mrożonych truskawek do robienia musu.
Dodaj komentarz