Przepis na Cytrynowe muffinki makowe

Delikane, puszyste muffinki cytrynowe z dodatkiem maku. Pyszne połączenie smaków

muffinki makowe – lista składników:

  • 200 g gruszek ( obranych i wydrążonych)
  • 1 łyżeczka sody
  • skórka i sok z 1 i ½ cytryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki ziaren maku
  • 125 g miekkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 210 ml jogurtu greckiego
  • 320 gmąki
  • ¼ łyżeczki soliv

muffinki makowe Przygotowanie:

Zobacz również: inna receptura

1. Mocno uformuj gruszki na małe kawałki. Wymieszaj mąkę, mak, sól, proszek do pieczenia, pop do pieczenia i poncz cytrynowy w misce. W osobnej misce ubij cukier i masło, aż będą puszyste. Oddziel żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę. Połącz cukier, masło i białka jaj. Przed dodaniem ubitych białek należy delikatnie wymieszać jogurt z sokiem z cytryny. 2 Delikatnie połączyć suche i mokre mocowania. Na koniec wmieszać gruszki. Włożyć do formy na muffinki wyłożonej papierem. Gotuj w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż będą dobrze smażone.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *