Delikane, puszyste muffinki cytrynowe z dodatkiem maku. Pyszne połączenie smaków
muffinki makowe – lista składników:
- 200 g gruszek ( obranych i wydrążonych)
- 1 łyżeczka sody
- skórka i sok z 1 i ½ cytryny
- 2 jajka
- 3 łyżki ziaren maku
- 125 g miekkiego masła
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 210 ml jogurtu greckiego
- 320 gmąki
- ¼ łyżeczki soliv
muffinki makowe Przygotowanie:
Zobacz również: inna receptura
1. Mocno uformuj gruszki na małe kawałki. Wymieszaj mąkę, mak, sól, proszek do pieczenia, pop do pieczenia i poncz cytrynowy w misce. W osobnej misce ubij cukier i masło, aż będą puszyste. Oddziel żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę. Połącz cukier, masło i białka jaj. Przed dodaniem ubitych białek należy delikatnie wymieszać jogurt z sokiem z cytryny. 2 Delikatnie połączyć suche i mokre mocowania. Na koniec wmieszać gruszki. Włożyć do formy na muffinki wyłożonej papierem. Gotuj w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż będą dobrze smażone.
Dodaj komentarz