Składniki na cukiniowe gofry:
- 1 małe op. jeżyn
- 200 g śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g moreli
- 2 jajka
- 250 g cukinii
- pszennej
- 1 szczypta soli
- 200 g kefiru
- 200 g mąki
- Oraz:
cukiniowe gofry Przygotowanie
Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura
Podawaj kefir i jajka z jeżynami i morelami w gofrach z cukinii w temperaturze pokojowej. mieszać. Po obraniu i usunięciu nasion zetrzyj cukinię (nasiona można zostawić, jeśli cukinia jest młoda i mała). Odstawić na 15 minut, posypać solą i wymieszać. Po tym czasie odcisnąć cukinię, aby pozbyć się nadmiaru soku. Wymieszaj kefir, jajka i mąkę przefiltrowaną z proszkiem do pieczenia. W gorącej gofrownicy upiecz ciasto na złoty kolor. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Wyczyść jeżyny szmatką. Morele obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Bitą śmietanę i produkty wyrośnięte na ziemi dodać od razu do gofrów po ich lekkim ostudzeniu.
Dodaj komentarz