Przepis na Chrupiące naleśniki francuskie

Naleśniki po francusku są bardzo cienkie i delikatne. Po podsmażeniu na maśle robią się obłędnie kruche. Naleśniki w tej wersji, nawet ze zwykłym dżemem to petarda.

chrupiące naleśniki francuskie – składniki:

  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 kostki masła
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka spirytusu (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • torebka cukru waniliowego

chrupiące naleśniki francuskie Jak zrobić

Zobacz również: babeczki bez cukru

misce połącz mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Wszystko jest połączone. 2 Dodaj jajko, mleko, olej, duszę i wodę. Dodaj łyżkę pasty do ciasta i rozpuść na patelni. Do mieszania użyj trzepaczki do jajek. Jeśli ubijak do klapsów zostanie zmiksowany ręcznie, aby zapewnić cyrkulację jak największej ilości powietrza, ciepłe bułeczki będą delikatne i miękkie. Konsystencja ciasta powinna być zbliżona do rzadkiej śmietany. Dodaj więcej mąki, jeśli jest za rzadkie lub wody, jeśli jest za gęste. 3 Przykryj miskę z miksturą rozmoczonym materiałem i podgrzewaj ją przez 10 do 15 minut. 4 Pokryj pojemnik cienką warstwą oleju; W tym celu używam ręcznika papierowego. Przed położeniem ciasta na talerz delikatnie rozprowadź je na patelni i obsmaż z obu stron na gorącym oleju. Znowu pięć przypalonych ciepłych bułeczek, rozłożonych pochylonym w kierunku dżemu, implodowało w środku, a potem spadło pięćdziesiąt (powinny uformować się trójkąty). Rozpuść pastę na patelni i smaż gorące bułeczki z obu stron na złoty kolor. Możemy podać go tutaj lub z produktami zawierającymi cukier z ziemi. We Francji wyjątkowo rzucają się w oczy gorące bułeczki wykończone również karmelizowanym typowym sosem – na przykład pomarańczowym. Jeśli wolisz lepsze adaptacje, możesz karmelizować naleśniki. Dodaj łyżkę smarowidła po podgrzaniu łyżki cukru na suchej patelni, aż zmięknie. Umieść naleśniki na wierzchu pojemnika na karmel i margarynę. 6 Na sobotnie śniadanie zwykle przykrywam ciepłe bułeczki różnymi paluszkami i bitą śmietaną. Smażymy z obu stron na złoto. Robię ich tyle, że część trzymam w lodówce, aw niedzielę podaję królewskie śniadanie na talerzu przykrytym folią aluminiową, żeby nie wysychało. Nawet ze zwykłym dżemem chrupiące naleśniki z przepisu są świetne. idealna do niedzielnej porannej kawy. Wspaniałej kolacji!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *