Nietypowy sposób na podanie kanapek – chlebowe babeczki zaskakują wyglądem, a pasta jajeczna z awokado stanowi pyszne i zdrowe wypełnienie. Są takie dania wegetariańskie, które zasmakują wszystkim!
babeczki z pastą jajeczną – składniki:
- Natka pietruszki
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- 2 szt.
- 1/2 szt.
- Chleb pełnoziarnisty
- Oliwa
- 1 łyżeczka
- Tahini
- 1/2 szt.
- 1 łyżeczka
- Czerwona cebula
- Jajko
- Awokado
- Listki bazylii
babeczki z pastą jajeczną Przygotowanie:
Zobacz także: inna ciekawa receptura
Przygotuj bułki: Usuń skórkę z dwóch kromek chleba po ich rozwałkowaniu i delikatnym spłaszczeniu. Pozostały plasterek należy skropić oliwą z oliwek, dodać sól i pieprz. Użyj oliwy z oliwek do wysmarowania formy na muffiny z dwoma otworami. W naczyniu ścisnąć razem boki i dolną część wyjętego chleba. Ułóż pokrojone w plastry ozdoby na blasze do pieczenia. Włóż wszystko do rozgrzanego do 200 stopni grilla na około 10 minut. Wyprodukuj klej w następujący sposób: Rozbierz jajka po mocnym bulgotaniu i pozostawieniu do ostygnięcia. Regularnie je rozdzielaj, a następnie miksuj w blenderze z awokado, sokiem z cytryny, tahini, solą i pieprzem. Zrób pastę mieszając (kawałki jaj nie mogą się mieszać). Drobne siekanie cebuli pomoże jej wtopić się w klej. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wyeliminuj z formy podgrzane herbatniki na bazie chleba. Napełnij je klejem i udekoruj chlebem. Jako dodatek użyj nowej bazylii.
Dodaj komentarz