Przepis na Babeczki z płynną czekoladą

babeczki z płynną czekoladą – składniki:

  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 60g masła
  • 50g cukru
  • Cukier puder

babeczki z płynną czekoladą Jak zrobić

Zobacz także: gofry z bitą śmietaną i owocami

Babeczki zanurzone w płynnej czekoladzie: Szklana miseczka powinna zawierać połamaną czekoladę. Upłynnij czekoladę pod prysznicem wodnym, stawiając miskę na garnku z bulgoczącą wodą. W momencie, gdy czekolada będzie płynna, dodaj delikatną pastę i dokładnie wymieszaj. Po wyjęciu miski z garnka pozwól jej ostygnąć. Do drugiej, większej miski wbij jajka i ich żółtka. Dodaj cukier i ubij blenderem. Ciągle mieszając i dodając schłodzoną czekoladę i masło, dodaj mieszankę mąki cynamonowej do ubitych jaj. Idealnie nadaje się do wcześniejszego przepuszczenia mąki przez przesiewacz. Planujemy naczynia błotne (można zrobić dwie większe części lub 4 małe). Rozłóż naczynia i posyp je cukrem pudrem. Masę czekoladową przelewamy do naczyń. Umieść naczynia w piecu o temperaturze 180 stopni, która jest cieplejsza w górnej i dolnej części. Przygotuj się na około dziesięć minut (najlepiej babeczki powinny zostać wyjęte z opiekacza wkrótce po zastygnięciu wierzchołków). W zależności od wielkości naczyń do pieczenia czas pieczenia będzie się różnić. Jeśli będziemy piec babeczki zbyt długo, ich płynny środek nie uformuje się; mimo to nadal będą wyśmienite. Gorące, przygotowane babeczki układamy na talerzach i posypujemy cukrem pudrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *