babeczki z płynną czekoladą – składniki:
- 2 całe jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150g gorzkiej czekolady
- 1 żółtko
- 2 płaskie łyżki mąki
- 60g masła
- 50g cukru
- Cukier puder
babeczki z płynną czekoladą Jak zrobić
Zobacz także: gofry z bitą śmietaną i owocami
Babeczki zanurzone w płynnej czekoladzie: Szklana miseczka powinna zawierać połamaną czekoladę. Upłynnij czekoladę pod prysznicem wodnym, stawiając miskę na garnku z bulgoczącą wodą. W momencie, gdy czekolada będzie płynna, dodaj delikatną pastę i dokładnie wymieszaj. Po wyjęciu miski z garnka pozwól jej ostygnąć. Do drugiej, większej miski wbij jajka i ich żółtka. Dodaj cukier i ubij blenderem. Ciągle mieszając i dodając schłodzoną czekoladę i masło, dodaj mieszankę mąki cynamonowej do ubitych jaj. Idealnie nadaje się do wcześniejszego przepuszczenia mąki przez przesiewacz. Planujemy naczynia błotne (można zrobić dwie większe części lub 4 małe). Rozłóż naczynia i posyp je cukrem pudrem. Masę czekoladową przelewamy do naczyń. Umieść naczynia w piecu o temperaturze 180 stopni, która jest cieplejsza w górnej i dolnej części. Przygotuj się na około dziesięć minut (najlepiej babeczki powinny zostać wyjęte z opiekacza wkrótce po zastygnięciu wierzchołków). W zależności od wielkości naczyń do pieczenia czas pieczenia będzie się różnić. Jeśli będziemy piec babeczki zbyt długo, ich płynny środek nie uformuje się; mimo to nadal będą wyśmienite. Gorące, przygotowane babeczki układamy na talerzach i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz