Przepis na Babeczki z galaretką i owocami

Kruche babeczki z kremem, bitą śmietaną, kolorowymi galaretkami i owocami. Zachwycają wyglądem i smakują wyśmienicie

Składniki na babeczki z galaretką i owocami:

  • U mnie ananas i borówki, ale mogą być dowolne
  • Galaretki owocowe – 2szt w różnych kolorach
  • Żółtka jaj – 4szt
  • Żelatyna – 3 łyżeczki
  • Masło – 400g
  • Cukier puder – 1/4 szklanki
  • Owoce do dekoracji:
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Masło – 200g
  • Dodatkowo:
  • Śmietanka 36% – 200g
  • Budyń waniliowy bez cukru – 1szt
  • Cukier – 200g
  • Śmietana 12 lub 18% – 4 łyżki
  • Krem:
  • Mleko – 250ml
  • Spirytus (opcjonalnie) – do smaku
  • Mąka pszenna – 600g
  • Babeczki:
  • Cukier puder – 1 łyżka

babeczki z galaretką i owocami Jak zrobić:

Zobacz również: inny przepis

Zagniatając składniki, wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Ciasto należy ostrożnie spryskać wszystkie foremki do babeczek. Podgrzewać około 20 minut w 180 stopniach. Najlepiej obrócić babeczki na kilka minut po tym momencie; Powinny wtedy łatwo odchodzić od foremek. 2 Śmietanka: Budyń ułożyć zgodnie z zasadami na grupie, wykorzystując jeszcze 250 ml mleka. Daj mu trochę czasu na relaks; powinno być łagodne, ale nie szczególnie trudne. Połącz masło w temperaturze pokojowej z cukrem pudrem. Ubij budyń (i alternatywnie duszę) w małe klastry. Na schłodzone babeczki nałóż kremowy olej. Dodatki: Połącz cukier puder ze śmietanką i ubij na gładką masę. Przygotuj żelatynę w niewielkiej ilości wody. Niezauważalnie przestudzoną żelatynę dodajemy do kremu, cały czas ubijając. Daj mu trochę czasu na ostygnięcie. Każda babeczka powinna mieć na wierzchu bitą śmietanę. Samodzielnie w około 50% wody ułożyć zatory zgodnie z kierunkiem wiązki. Po pozostawieniu ich do ostygnięcia i stwardnienia pokrój je w kostkę. Napełnij babeczki dowolnymi liśćmi, które lubisz. Babeczki należy przechowywać w lodówce co najmniej jeden dzień.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *