Przepis na Babeczki z budyniem i owocami

I tak jest do dziś, z tą różnicą, że w końcu zrobiłam sama, swoje babeczki z budyniem . Tarte aux framboises
. Lubicie babeczki z budyniem? To teraz mam dla Was coś lepszego, czyli wielką babeczkę z
creme patissiere
i malinami, mówiąc krótko –
tartę z malinami
. Pyszną! Myślałam, że moja najlepsza malinowa tarta to opisywana kiedyś
czekoladowa
, ale teraz już nie jestem tego taka pewna, bo dzisiejsza tarta jest jeszcze lepsza. 🙂
Delikatna, rozpływająca się w ustach. Cud, miód, malina! W jednym z przepisów Julia Child dodaje truskawki, ale wydaje mi się, że z małymi, świeżymi
malinami tarta
jest jeszcze lepsza. Polecam. A tak naprawdę to babeczki z masą krówkową, ale u mnie wszyscy mówią na nie
babeczki z kajmakiem
. Są słodkie w środku, z lekką, orzeźwiającą nutą dżemu, i kruche na zewnątrz. A do tego orzeszek. Takie babeczki często kupowaliśmy w cukierni, a przecież tak szybko można zrobić je samemu.
Kiedy ostatnio robiłam
babeczki z budyniem
, kilka postanowiłam zrobić pustych, tak, by nadziać je obłędnie słodkim nadzieniem. Jak dla mnie są idealne, słodycz masy krówkowej
perfekcyjnie
współgra z kruchym ciastem i babeczki nie są mdłe – są bardzo, bardzo dobre. To też zasługa dżemu, który jest pod słodką warstwą. Mniam.
Jeśli macie w domu masę krówkową albo słodkie mleko skondensowane, to zachęcam Was do zrobienia małych
babeczek z kajmakiem
, są idealne do herbatki. Smacznego. 🙂 Jednak mimo trudu, warto, bo te domowe babeczki z budyniem są bardzo dobre. Kiedy ostatnio robiłam babeczki z budyniem , kilka postanowiłam zrobić pustych, tak, by nadziać je obłędnie słodkim nadzieniem. Lubicie babeczki z budyniem? Zawsze miałam słabość do babeczek z budyniem. Każde odwiedziny w cukierni kończyły się zakupem małej, budyniowej babeczki i choć nie zawsze trafiałam na pyszną, to i tak za każdym razem kusiły mnie w gablotce. I tak jest do dziś, z tą różnicą, że w końcu zrobiłam sama, swoje
babeczki z budyniem
.
Nie ma co ukrywać, są pracochłonne, a może nie tyle praco- co czasochłonne, bo każdą babeczkę trzeba wykleić, napełnić, zlepić itd., a liczba foremek nie pozwala mi zrobić wszystkich w jednej turze. 🙂 Jednak mimo trudu, warto, bo te domowe
babeczki z budyniem
są bardzo dobre. Mięciutkie, z pysznym nadzieniem i posypane cukrem pudrem. Takie, jak lubię.
I nawet jeśli z niektórych babeczek budyń troszkę „wyszedł” podczas pieczenia, to i tak były pyszne, bo pozostał
smak
i delikatność. Babeczki trzeba dobrze skleić, ale przyznam się, że i tak część z nich uchyliła sobie wieczka, dając wolną drogę budyniowi, dlatego nie przejmujcie się, one i tak będą pyszne. U mnie zniknęły wszystkie. 🙂

babeczki z budyniem – lista składników:

  • KREM:
  • 2 łyżeczki cukru
  • Polewa:
  • 1/2 l. mleka
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • masło
  • 12 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • CIASTO:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki cukru
  • pszennej
  • 25 dag ( malin, truskawek, poziomek
  • 12 dag cukru pudru

babeczki z budyniem Przygotowanie:

Zobacz również: inny ciekawy przepis

Zagnieść ciasto i schłodzić przez 30 minut, aby zrobić babeczki z owocami i budyniem. Masuj schłodzone ciasto, aby je usunąć. Do wycinania kół można użyć formy. Do foremek dodaje się masło i bułkę tartą. Przykryj je mieszanką, nakłuj pałkarza widelcem. Umieść babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza i piecz je, aż będą pyszne. Wyrzuć babeczki, które były w foremkach. Po ostygnięciu połączyć budyń z masłem. Żelatynę, cukier i sok z cytryny należy wymieszać w 150 mililitrach wrzącej wody. Po ostygnięciu zacznie gęstnieć. Do nadziewania babeczek można użyć kremu budyniowego, owoców i niewielkiej ilości zagęszczającej żelatyny.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *