Przepis na Babeczki śmietankowe z makiem

Bardzo wilgotne w środku, a przy tym chupkie dzięki dużej ilości maku na pewno posmakują każdemu i będą idealne do podania na wielkanocny stół. Babeczki można posypać cukrem pudrem. Ja natomiast uwielbiam ich smak sam w sobie bez żadnych dodatków.

babeczki śmietankowe – składniki:

  • – 120g mąki pszennej
  • – 50g suchego maku
  • – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • – 150ml kwaśnej śmietany 18%
  • – 50g roztopionego masła
  • – 50g cukru
  • – 1/3 sody oczyszczonej
  • – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • – 1 jajko

babeczki śmietankowe Jak przygotować

Zobacz również: inna ciekawa recepturka

1. Przed zmieszaniem przechowuj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Do ubitego jajka dodać cukier, koncentrat, śmietanę i rozpuszczoną pastę. Za pomocą ręcznej trzepaczki wymieszaj wszystko. Połącz suche składniki, takie jak mąka, proszek do pieczenia i soda, z mokrymi składnikami, aby uzyskać gładką, jednolitą masę. Na samym końcu dokładnie wymieszaj mak. Napełnij foremki z babeczkami do 1/3 ich poziomu razem z graczem. W nagrzanym piekarniku piec przez 20 do 23 minut w temperaturze 175 stopni lub do momentu, gdy wyjdzie suchy patyczek. Babeczki można polać białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *