Bardzo wilgotne w środku, a przy tym chupkie dzięki dużej ilości maku na pewno posmakują każdemu i będą idealne do podania na wielkanocny stół. Babeczki można posypać cukrem pudrem. Ja natomiast uwielbiam ich smak sam w sobie bez żadnych dodatków.
babeczki śmietankowe – składniki:
- – 120g mąki pszennej
- – 50g suchego maku
- – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- – 150ml kwaśnej śmietany 18%
- – 50g roztopionego masła
- – 50g cukru
- – 1/3 sody oczyszczonej
- – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- – 1 jajko
babeczki śmietankowe Jak przygotować
Zobacz również: inna ciekawa recepturka
1. Przed zmieszaniem przechowuj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Do ubitego jajka dodać cukier, koncentrat, śmietanę i rozpuszczoną pastę. Za pomocą ręcznej trzepaczki wymieszaj wszystko. Połącz suche składniki, takie jak mąka, proszek do pieczenia i soda, z mokrymi składnikami, aby uzyskać gładką, jednolitą masę. Na samym końcu dokładnie wymieszaj mak. Napełnij foremki z babeczkami do 1/3 ich poziomu razem z graczem. W nagrzanym piekarniku piec przez 20 do 23 minut w temperaturze 175 stopni lub do momentu, gdy wyjdzie suchy patyczek. Babeczki można polać białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz