Przepis na Babeczki korzenne

Składniki na babeczki korzenne:

  • po 4 łyżki mąki
  • mąki
  • szczypta soli
  • ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania babeczek
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 jajka
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 160 g miekkiego masla
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • laskowych
  • tarta
  • Składniki na 10 foremek:
  • 2 żółtka
  • 80 g orzechów
  • 100 g suszonej żurawiny
  • włoskich
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • 100 g cukru pudru
  • masło i bułka
  • 80 g orzechów

babeczki korzenne Jak przygotować

Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka

Gorące bułki Przygotowanie rozpoczynamy od wysmarowania margaryną foremek i wyczyszczenia bułką tartą (jeśli mamy dostępne formy silikonowe, omijamy ten krok). Żurawinę, orzechy laskowe i orzechy włoskie posiekać nożem, ale nie musi to być bardzo drobno. W misce wymieszać mąkę, kardamon, imbir, cynamon, posiekaną żurawinę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Umieść wszystko w misce. W osobnej misce utrzyj cukier puder z masłem na puszystą masę. Dodaj żółtka i jajka po jednym na raz. Po dokładnym wymieszaniu składników delikatnie wmieszać je do masy jajecznej. Foremki należy wypełnić przygotowanym ciastem. Kulinarny kalejdoskop to źródło zmienionej receptury.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *