Smaczne babeczki z dodatkiem proszku budyniowego, nadziane kawałkami owoców cytrusowych. Proste i szybkie wykonanie, idealne do porannej kawy.
babeczki budyniowe z owocami – składniki:
- 2 jajka
- Składniki na 15 sztuk:
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka owoców cytrusowych w kawałkach-420 g w syropie
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- Ciasto:
- 160 g mąki tortowej
- ½ szklanki cukru pudru+ do posypania babeczek
- ½ kostki margaryny
- Sól do smaku
- Papilotki do pieczenia babeczek + metalowe foremki
babeczki budyniowe z owocami Jak przygotować:
A może spodoba Ci się także: inny przepis
1. Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i budyń należy wymieszać. Cukier puder, żółtka i tłuszcz utrzeć na puszystą masę. Schłodzone białka ubić z solą do smaku na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszaj suche składniki do ubitej masy, aż dobrze się połączą. Następnie należy wymieszać tylko niewielką ilość ubitej piany. Usuń kawałki produktu organicznego ze słonawej wody. Wciskając cztery kawałki owoców cytrusowych do ciasta, możesz wypełnić foremki do około jednej trzeciej wysokości papierowego kubka. W nagrzanym piekarniku podgrzewaj ciasto przez 30 minut, aż będzie lśniące w papierowych kubkach. Po lekkim ostygnięciu babeczki oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz