Wypróbowany przepis na „Aromatyczne pączki na budyniu”
Składniki na pączki na budyniu:
- 1 kg mąki i do podsypania
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
- 6 żółtek
- 25 dag margaryny
- 1/2 szkl. cukru kryształu
- 10 dag drożdży
- opak. budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)
- 2 szkl. wody. Dodatkowo marmolada do nadziania
- 2 jaja
pączki na budyniu Jak zrobić
Zobacz również: inna receptura
75 min • Porcja 420 kcal • Koszt sztuki ok. 50 gr. • Wychodzi około 30 kawałków 2 Margarynę podzieliłam na kawałki, włożyłam do miski i zalałam gorącym budyniem, który gotowano w dwóch szklankach wody. Dodaj mąkę, rozgniecione drożdże, ubite z cukrem żółtka i całe jajka, gdy tylko ostygną. Ciasto jest masowane – powinno odpaść bez problemu. Zostawiłem do wyschnięcia na powietrzu. 3 Następnie nałóż pałkarza na gr. około. 1 cm, a następnie pokroić koła o wymiarach 10 do 11 cm. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę marmolady, następnie uformować z ciasta kulki i skleić je ze sobą. Zostawiłem do wyschnięcia na powietrzu. 4 Pączki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju w szerokim rondlu. Do ich dekoracji używam lukru lub cukru pudru. Źródło: Kobiety i życie
Dodaj komentarz