Jak zrobić Zdrowe mini pączki orkiszowe z piekarnika bez cukru

Zdrowe pączusie bez smażenia w głębokim tłuszczu i cukru

pączki orkiszowe z piekarnika – składniki:

  • kostka masła extra rozpuszczonego i ostudzonego
  • dosłodzić wedle uznania
  • 4 jaja
  • 2 opakowania drożdży suchych (14 g)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru/słodzika
  • 200 ml mleka letniego
  • 1 żółtko
  • +1 jajo do wysmarowania
  • +papilotki do babeczek
  • +ulubiony dżem (u mnie truskawkowy domowej roboty)
  • 650 g mąki orkiszowej

pączki orkiszowe z piekarnika Przygotowanie:

Zobacz także: inny ciekawy przepis

Wsyp mąkę do gigantycznej miski i zrób w środku otwór. Dodaj cztery łyżki mleka, drożdże i jedną łyżeczkę cukru lub cukru i wymieszaj. Po bokach będzie trochę mąki, ale to normalne i nie ma się czym martwić. Przykryj ściereczką i kontynuuj wznoszenie przez około dziesięć minut. 2 Dodaj sól, cukier lub cukier decyzyjny, pozostałe mleko i zagniataj razem, gdy drożdże wyrosną. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Od tego momentu wbijaj po kolei żółtka z każdego jajka. Na koniec stopniowo dodawać roztopione masło do ciasta i zagniatać, aż będzie jednolite i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (blisko godziny) 3 Połóż biszkopt na posypanej mąką krawędzi, delikatnie uformuj z niego roladę i podziel na 4 części. Pomiń jeden i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Użyj szmatki, aby zakryć pozostałe obszary. 4 Typową szklanką wycinamy kółka dotyczące pierogów (resztę części dokładamy na później). 5 Rozłóż łyżeczkę dżemu na środku ciasta, delikatnie wygładzając je palcami pośrodku dłoni. Sklejamy razem z nawinięciem, sklejając jak kluskę. Przymocuj uformowaną kulkę do dna papierowego kubka za pomocą kleju. Dla mojej motywacji, 16 sztuk idzie do piekarnika na jedno opakowanie. Aby odpowiednia ilość wyrosła, przykryj ściereczką na 15 minut. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 170 stopniach przez 20 minut. Powtórz kroki, aby zakończyć ciasto. 6 Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu posypać cukrem pudrem (ja użyłam cukru mielonego).


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *