szpinakowe babeczki – składniki:
- 60 ml oleju
- feta
- 1 łyżka masła
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200 g sera
- 250 g młodego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 350 g mąki
- pszennej
szpinakowe babeczki Jak przygotować:
Zobacz także: naleśniki dyniowe
Ciasteczka ze szpinakiem i tarta z fetą Czosnek i szpinak podsmażamy na patelni przez jakiś czas. Połącz mąkę i proszek do pieczenia w jednej misce; W drugim stopniowo mieszaj mąkę z lekko ubitymi jajkami, olejem i śmietaną. Będzie bardzo lepki, jak większość uważa za normalny — niezbyt skromny ani nadmiernie gruby. Dopraw solą i pieprzem, dodaj szpinak i pokrojoną w kostkę fetę, delikatnie wymieszaj. Możesz albo szybko umieścić gotową mieszankę na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia i przygotować coś prawie identycznego jak tara lub pizza, dodając swoje ulubione mocowania, lub możesz wypełnić foremki do 1/3 poziomu. W mojej wersji użyłam suszonej papryczki cebulowej.
Dodaj komentarz