Jak zrobić Świąteczne babeczki kakaowe z kremem czekolaodwym

Przepyszne, zdrowe babeczki z malinami chętnie zabieram ze sobą do pracy. Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Muffinki jabłkowe to pyszna i aromatyczna wersja znanych i lubianych babeczek. Babeczki jabłkowe są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się jako podwieczorek, słodką przekąską lub słodki dodatek do drugiego śniadania dla dzieci. Przepis na muffinki jabłkowe możesz modyfikować pod względem swoich potrzeb oraz diet. Cukier możesz wymienić na ksylitol, mąkę pszenną tortową na pełnoziarnistą, jeśli zależy Ci na wersji dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Babeczki możesz wykonać z olejem zamiast masłem oraz dowolnym napojem roślinnym zamiast mlekiem w diecie bezmlecznej. Babeczki dają dużo możliwości eksperymentowania, dzięki zamianie składników możesz przygotować pyszne i zdrowe babeczki. Te proste muffinki jabłkowe z cynamonem możesz przygotować także z kruszonką. Będą wtedy mini wersją szarlotki.
Muffinki jabłkowe są pyszne i aromatyczne. Małe babeczki o smaku szarlotki świetnie sprawdzą się w jesienne dni jako mała, słodką przekąską do kawy czy herbaty. Babeczki dają dużo możliwości eksperymentowania, dzięki zamianie składników możesz przygotować pyszne i zdrowe babeczki. Wegańskie babeczki. Szybkie babeczki z wiśniami Pyszne babeczki na Mikołajki, miękkie, z niesamowicie
smacznym kremem
.
Świąteczne babeczki
udekorowałam kolorową posypką, ale jeśli chcecie możecie krem zabarwić na zielono czy czerwono i zrobić dekorację ze świątecznym motywem. Mi zależało by były, jak najprostsze i najsmaczniejsze. Bo te babeczki są takie, że z chęcią sięgniecie po kolejną.
Krem na
świątecznych babeczkach
jest pyszny, nie za słodki, a jest go sporo. Sama babeczka również jest przepyszna, miękka i puszysta a w dodatku nie za sucha. Smacznego!
Świąteczne babeczki z kremem
Świąteczne babeczki z kremem
Świąteczne babeczki z kremem Świąteczne babeczki udekorowałam kolorową posypką, ale jeśli chcecie możecie krem zabarwić na zielono czy czerwono i zrobić dekorację ze świątecznym motywem.
Świąteczna wersja babeczek kakaowych nadziewanych kremem czekoladowym. Upiekłam je specjalnie z okazji Mikołaja organizowanego w przedszkolu mojego Filipka . Dziękuje w imieniu swoim i dzieci Kasi za piękne papilotki i ozdoby do babeczek

świąteczne babeczki – lista składników:

  • 2 i 1/2 szkl mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1 szkl mleka
  • Dodatkowo:
  • 2 i 2/3 szkl cukru
  • krem czekoladowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła

świąteczne babeczki Jak przygotować:

Zobacz również: inna receptura

1. 1. Do mleka można dodać margarynę, kakao i cukier. Podgrzewając do wrzenia, od czasu do czasu mieszaj, aż cukier i margaryna się oddzielą. Schłodzić 2. Po połączeniu dwóch jaj i dwóch żółtek na puszystą masę, dodawać stopniowo masę kakaową. Z przesiewacza skonsoliduj mąkę i proszek do pieczenia. Ubij dwa białka jaj, aż będą sztywne. Delikatnie wymieszać zamocowania z masą. 3. Papierowe kubeczki włożyć do kubeczków w rolkach. Napełnij każdą filiżankę do dwóch trzecich wysokości ciastem do wysokości czterech. W 200 stopniach piec około 15 minut od góry do dołu. Krem przełożyć do rękawa kierunkowego zakończonego farszem. Po dodaniu napełnij nimi babeczki. Lekko posypać cukrem pudrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *