serowe muffinki – składniki:
- 1 bardzo kopiata łyżka kakao
- 3 białka + odrobina soli
- 3 żółtka
- 1/2 łyżki skrobi lub budyniu
- 9 łyżek otrębów (zmieniłam)
- ok.12 tabl. słodziku
- 1 łyżeczka kakao
- ok.10 tabl. słodziku
- ok.15 tabl. słodziku
- 1 jajko
- masa serowa:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej + około 1/2 łyżeczki do „podsypania”
- czekoladowa pianka:
- 1/2kg sera
- „kruchy spód”:
- 1 łyżka serka z wiaderka (ale może być też serek typu president)
serowe muffinki Jak przygotować:
Zobacz koniecznie: inny przepis
Bułki Cheddar z pianką czekoladową: Połącz skrobię, mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i rozgnieciony cukier na desce do ciasta. Zagnieść ciasto po dodaniu jajka i sera cheddar. Jeśli to konieczne, dodaj trochę skrobi. Mieszankę podzieliłem na dwa fragmenty, potem jeszcze raz na pół, tak że powstały 4 podobne kawałki. Każdą z tych czterech części podzieliłam na trzy części i umieściłam je w „otworach” w foremce na muffiny, bo miałam dwanaście „miejsc” na muffiny. Aby były równe, zagniatałam je palcami. Blachę do pieczenia skropiłem odrobiną oliwy z oliwek!). Nałóż kremową mieszankę sera cheddar, cukru, żółtek, skrobi i mąki na „podstawę” herbatników. Podgrzewać przez około czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni. Nadszedł czas, aby przygotować pianę: Ubij białka z rozgniecionym cukrem i kakao, aż utworzy się sztywna piana. W razie potrzeby można dodać sól. Za pomocą szprycy zalać masę serową i piec jeszcze 15-20 minut. Gotowe ciastka należy włożyć do gorącego brojlera do ostygnięcia.
Dodaj komentarz