Ostatnie dni karnawału to dobra pora, aby przygotować takie pączuszki. To nieco zdrowsza wersja – z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, z dodatkiem ksylitolu. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu 🙂
pączki z mąki pełnoziarnistej – lista składników:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- zmielony ksylitol do posypania
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki ksylitolu
- 2 jajka
- olej do smażenia
- 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego
- 1 niepełna łyżka spirytusu
pączki z mąki pełnoziarnistej Jak zrobić
A może spodoba Ci się także: inna receptura
1. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. W miarę postępów ubij ksylitol, a następnie dodaj żółtka, śmietanę i ser cheddar w trzech do czterech częściach. Mikserem zmiksować. Dodaj mąkę przesianą z popem do pieczenia i proszkiem do pieczenia do mieszanki jajeczno-cheddar i mieszaj przez jakiś czas. Uwzględnij duszę. 2. W garnku rozgrzej olej i za pomocą dwóch łyżeczek podziel biszkopt na małe kawałki (weź łyżeczkę mieszanki i następną łyżeczką wsuń ją do oleju). Przejdź na przeciwną stronę i pal przez dłuższą chwilę. Rozsmaruj zmielony ksylitol na ręczniku kuchennym po wyeliminowaniu spalonych pączków.
Dodaj komentarz