Dzień dobry co dziś mieliście dobrego na obiad ? U nas skromnie ale właśnie tak chciały dzieciaki a właściwie moja młodzież
elastyczne naleśniki – składniki:
- szczypta soli drobnej,
- 3 szklanki mleka 3,2 % (szklanka poj. 210 ml),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 szklanek mąki pszennej,
- 2 jajka rozmiar M,
- 3,5 szklanki wody mocno gazowanej,
- 1,5 szklanki oleju
elastyczne naleśniki Jak przygotować
Zobacz również: inna ciekawa recepturka
Mąkę, mleko, gazowaną wodę i szczyptę soli mieszamy z jajkami, aż będą puszyste. Po dodaniu proszku do pieczenia dokładnie zmiksuj na najwyższych obrotach blendera, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj olej do ciasta i wymieszaj, aby połączyć (dodanie oleju do ciasta jest przekonującym powodem, aby dodać olej do naczynia). Ciasto zacznie tężeć podczas śpiewania na średniej sile, a naleśnik zostanie przewrócony i upieczony na złoty kolor. Po usmażeniu gotowych naleśników smarujemy każdy naleśnik jeden na drugim dżemem, czekoladą, twarogiem z cukrem lub czym tylko chcemy. Bez względu na to, kto to lubi i jak lubią to Twoje dzieci, zwiń je tak, jak chcesz. Te cztery ciepłe bułeczki spodobają się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Naleśniki były smaczne, giętkie i co najważniejsze nie rozpadały się w opakowaniu. Są ponadto idealne do krokietów, a nawet jako makaron.
Dodaj komentarz