Jak zrobić Puszyste pączki z nadzieniem czekoladowym

Na prośbę córki usmażyłam pączki z kremem czekoladowym. TŁUSTY CZWARTEK – nie liczymy kalorii.

Składniki na pączki z nadzieniem czekoladowym:

  • 500 ml mleka
  • 1 kg mąki pszennej typ 405
  • 2 łyżki cukru
  • Składniki ciasta o temperaturze pokojowej
  • Do obsypania cukier puder wymieszany z wanilią
  • Do nadziania słoik 500 ml kremu czekoladowego
  • 100 g świeżych drożdży
  • Do smażenia olej kokosowy 4 słoiki po 500 ml
  • Pół łyżeczki soli
  • 10 żółtek
  • Otarta skórka z jednej wyszorowanej, wymytej pomarańczy
  • 2 łyżki spirytusu

pączki z nadzieniem czekoladowym Jak zrobić:

Zobacz także: babeczki z galaretką

temperaturze pokojowej zagnieść ciasto przesiewając mąkę i dodając resztę składników, w tym rozkruszone drożdże. Zagnieść ciasto końcówką haka. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę po uformowaniu kuli. Dokładnie wtedy, gdy mieszanka powiększy swoją objętość – użyj dłonią, uformuj kulę, przykryj i pozostaw na trzydzieści minut. U nas robi się to dwa razy więcej. Z wyrośniętego ciasta formować kulki, układać na stolnicy, przykrywać i odstawić do wyrośnięcia. Aby wyrośnięte pączki swobodnie pływały w tłuszczu i nie stykały się ze sobą, należy je ostrożnie włożyć do gorącego oleju w płytkim i szerokim garnku. Odwróć pączki i usmaż drugą stronę, gdy będą przypieczone od spodu. Aby zdecydować, czy zostały upieczone, użyj suchej drewnianej wykałaczki, aby je przetestować. Usmażone wyjmujemy, układamy na ręcznikach papierowych, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i wanilią i przy pomocy worka po ciastku nadziewamy kremem czekoladowym.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *