Jak zrobić Puszyste Pączki Pieczone

Pączki te swoja puszystość zawdzięczają japońskiej metodzie Tangzhong która polega na podgrzaniu do 65 stop mieszaniny wody, mleka i mąki. Tak powstała pasta nadaje pączkom puszystość i lekkość, a lukier i skórka powodują, że pączki smakują wyśmienicie, prawie jak te smażone 😉

puszyste pączki pieczone – lista składników:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko kl L
  • Tangzhong:
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g drożdży
  • około 150 g cukru pudru
  • skórka pomarańczowa
  • Składniki na około 14 pączków
  • 1/2 szkl mleka
  • 2 łyżki mąki
  • Ciasto:
  • 2 i 1/2 szkl mąki (350 g)
  • do nadzienia marmolada różana
  • 3 łyżki wody
  • Zaczyn:
  • 50 g masła roztopionego i ostudzonego

puszyste pączki pieczone Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis

1. 1. Tangzhong W garnku połącz mleko, wodę i mąkę. Podgrzewając rózgą lub trzepaczką, ciągle mieszaj, aż wszystko okaże się gęste; nie gotować; tylko ciepło! Po tym czasie pozostawiamy do ostygnięcia. Raise 2. Zmiksuj cukier i ciepłe mleko z drożdżami, aż się rozpuszczą, a następnie pozwól im rosnąć. Ciasto 3. Z wyjątkiem roztopionego kremu, umieść składniki ciasta w misce. 4. Rozpocznij obsługę gracza po dodaniu Tangzhong i podbicia. Dodaj spread podczas manipulowania. Mieszanka była wcierana przez robota przez 5-7 minut. Ciasto ma lekko lepką konsystencję. Daj mu w zasadzie godzinę do wyrośnięcia. 5. Jeszcze raz przesuń wyrośniętą masę i rozwałkuj ją na niespotykanie gęsty placek, wytnij z niego szklane kółko. Każdy krążek szczelnie skleić konfiturami przed położeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj czymś i wspinaj się przez około dwadzieścia minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 6. W 180 stopniach przygotuj wyrośnięte pączki przez 20 do 25 minut. 7. Przed polaniem ostudzonych pączków lukrem cytrynowym posyp je paskiem cytryny. Wspaniałej uczty!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *