Jak zrobić Piernikowo-miodowe ciasto z polewą czekoladową

Jeśli nie masz pomysłu na deser, to muffinki z wiśniami i czekoladą sprawdzą się doskonale. Nawet przy stosowaniu różnego rodzaju diet mamy czasem ochotę na coś słodkiego. Moja propozycja to pyszne kakaowo-orzechowe muffinki. Są naprawdę bardzo smaczne i z powodzeniem zaspokajają chęć na coś słodkiego. Dodatkowo dzięki dodatkom takim jak biała fasola, płatki owsiane, banan czy orzechy laskowe są bardzo pożywne i możemy je zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Znakomite la dzieci jak i dorosłych. Moja propozycja to pyszne kakaowo-orzechowe muffinki. Puszyste i smaczne muffinki na każdą okazję. Bardzo szybkie i smaczne muffinki, idealne do pracy. Murzynek wilgotny to bardzo dobry pomysł na kakaowe ciasto z polewą czekoladową. Murzynek wilgotny to bardzo dobry pomysł na kakaowe ciasto z polewą czekoladową. Ciasto czekoladowe jest bardzo wyraziste w smaku i doskonale komponuje się podane z kawą lub herbatą. Ciasto można przygotować z czekoladą gorzką lub mleczną, wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Przepis na wilgotnego murzynka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, kakao, jajka, śmietana kwaśna, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, masło, cukier, cukier puder, czekolada gorzka.
Jak zrobić wilgotnego murzynka? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Dodaj kwaśną śmietanę, wlej olej i wymieszaj. Do masy dodaj kakao, przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj krótko. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Ciasto wystudź na kratce w uchylonym piekarniku. W garnku umieść masło, cukier puder i czekoladę. Podgrzej do rozpuszczenia składników. Ciepłą polewą polej ciasto. Pokrój na porcje, gdy polewa zastygnie.
Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszny czekoladowy murzynek sprawdzi się doskonale na deser. Można podać go z dodatkiem lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany. Ciasto to prosty przepis na udany wypiek. Placek upiec można w keksówce lub większej blaszce co spowoduje, że będzie bardziej płaski. Należy wówczas skrócić czas pieczenia. Murzynek jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Składniki na ciasto z polewą czekoladową:

  • pół szklanki oleju
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki prawdziwego miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 i pół szklanki mąki
  • 1 przyprawa do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • włoskich
  • 3/4 szklanki cukru
  • włoskich
  • odrobina gorącej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • pół szklanki orzechów
  • pół szklanki orzechów
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dowolnego dżemu ( może być marmolada )

ciasto z polewą czekoladową Jak zrobić:

Zobacz także: inna ciekawa recepturka

Ciasto piernikowo-miodowe w czekoladzie 1. Ciasto: Jajka ubić z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji, dodać dżem, prawdziwy miód i olej i miksować dość długo, po czym stopniowo dodawać dodatki: sodę, proszek, mąkę, pierniki przyprawy i kakao miesza się razem, aż mieszanina będzie gładka. Na koniec całkowicie zintegruj nakrętki z pałkarzem. 2. Pieczenie: Przygotuj ciasto w blaszce o wymiarach 24 cm x 35 cm pokrytej papierem do pieczenia przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Za pomocą suchego patyczka sprawdź, czy ciasto się upiekło. Upieczone wystygły. 3. Polewa: Aby uzyskać gęsty klej, połącz cukier i kakao w garnku z podgrzaną wodą i wymieszaj. Smażyć często mieszając z margaryną lub masłem na małym ogniu. Mieszaj, aż mieszanina będzie gęsta i lśniąca po usunięciu powłoki z intensywności. 4. Podawanie: Dodać orzechy do ciasta i wyrównać wierzch. Lukier powinien wyschnąć naturalnie. Rozcięciem do dołu, podawaj gotowe ciasto. Ciesz się posiłkiem. Moja propozycja to: Szklanka pomiarowa 250 mililitrów Odtwarzacz można pociąć na około 30 kawałków.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *