ilovebake.pl
pączki z toffi – składniki:
- 4 żółtka 40 g masła lub margaryny, roztopionej
- ok. 50 g posiekanych orzechów np. migdałów lub laskowych
- 2 łyżki spirytusu lub łyżka octu szczypta soli
- 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko
- 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym
- smalec lub olej do smażenia
- 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży
pączki z toffi Jak przygotować:
A może spodoba Ci się także: inna receptura
ciepłym mleku rozkruszyć drożdże, dwie łyżki oddzielonej mąki i jedną łyżkę cukru. Aby ustalić, czy podwyżka została przyznana, zostawiamy ją na piętnaście minut. Przefiltruj nadmiar mąki do dużej miski, robiąc małe wgłębienie. Sól, cukier i wanilia W misce wymieszaj całe jajko, żółtka i 2 łyżki cukru, aby uzyskać lekkie i puszyste ciasto. Dodać do mąki blisko wyrośniętych drożdży, długo mieszać drewnianą łyżką. Masuj miksturę rękami lub blenderem z odpowiednią końcówką od tego momentu. Zagniataj ciasto przez około 15 minut, aż będzie gładkie. Tuż przed końcem miksowania dodać upłynnioną pastę oraz duszę i ponownie wymieszać, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Przykryj mieszaninę wilgotną tkaniną na godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Przed podaniem przykryj posypany mąką stół mieszanką. Po wykańczaniu na grubość ok. 1-1,5 cm wycinać koła o szerokości około 6 do 7 cm. Pokryj pierścienie teksturą po umieszczeniu ich na posypanej mąką powierzchni. Wyrośnięcie zajęło około 30 minut. Na szerokiej patelni podsmaż pączki w tłuszczu o temperaturze 180 C, tak aby nie stykały się z dnem i smażyły się bez zastrzeżeń. Smaż z każdej strony na złoty kolor, około 2 minut. Bezpośrednio po śpiewie, odprowadź nadmiar tłuszczu, kładąc go na papierowym ręczniku. Napełnij pączki ograniczoną ilością toffi, gdy są jeszcze nieco ciepłe. Najprostszą metodą napełniania jest użycie charakterystycznej końcówki do farszu. Aby rozprowadzić najbardziej wypukłe ślady pączków, zostaw około 1/3 masy śmietankowej. Po rozprowadzeniu mieszanki lekko posypać orzeszkami ziemnymi.
Dodaj komentarz