pączki z kremem czekoladowym – składniki:
- 250 g stopionego masła lub margaryny
- cukier puder
- szczypta soli
- 100 g drożdży
- tłuszcz do smażenia
- krem czekoladowy np. nutella
- 2 szkl mleka
- 1 kg mąki
- 3/4 szkl cukru
- 8 żółtek
pączki z kremem czekoladowym Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: prosta owsianka
Pączki z kremem czekoladowym Drożdże rozcieramy w misce z 1 łyżeczką cukru, następnie mieszamy z 1 łyżką mąki i 0,5 szklanki ciepłego mleka. Zostaw do wyrośnięcia. Do miski dodaj wyrośnięte drożdże, ubite z cukrem żółtka, ciepłe mleko i przesianą mąkę. Ubijając dodać ciepłą, rozpuszczoną margarynę. Ciasto powinno być sprężyste i sprężyste. W ciepłym miejscu odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Zrób ciepłe bułeczki z małych kawałków ciasta, posmaruj je lukrem czekoladowym i sklej je razem, aby zrobić pączki. Połóż je na oprószonym mąką stole. Do wyrośnięcia przykryć ściereczką na około 15-20 minut. Smażymy z dwóch stron w głębokim tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz