Jak zrobić Pączki z kajmakiem i polewą

pączki z kajmakiem – lista składników:

  • mąka
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 2 i pół łyżki oleju
  • 5 łyżek cukru
  • olej do smażenia ( około 2 szklanki )
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • pszenna
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej ( 40 dag )
  • 1 całe jajko
  • 5 dag świeżych drożdży
  • około 1 szklanka ciepłego mleka
  • pszennej
  • 3 żółtka
  • 50 dag mąki
  • 10 dag mlecznej czekolady

pączki z kajmakiem Przygotowanie:

Zobacz także: inna ciekawa recepturka

Pączki wykończyć kajmakiem i ubić 1 Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, mąką i mlekiem. Przykryj materiałem i pozostaw do wynurzenia na około dwadzieścia minut w ciepłym miejscu. 2. Cukier waniliowy i pozostały cukier ubić z białkami i żółtkami na puszystą masę. 3. Wymieszaj mąkę z ubitymi jajkami, wyrośniętymi drożdżami, olejem, octem lub sosem, a następnie stopniowo wlewaj ciepłe mleko i mieszaj. Zajmujemy trochę czasu. Następnie ciasto należy przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około dwie godziny w ciepłym miejscu. 4. Z dużej szklanki uformować koła z wyrośniętego ciasta, napełnić je biszkoptem, przykryć kolejnym talerzykiem, skleić brzegi i skromniejszym kieliszkiem pokroić. Pozostała połowa masy kajmakowej zostanie wykorzystana do mocowania i mamy nadzieję, że wykorzystamy połowę. 5. Pączki odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut na posypanej mąką blasze do dojrzałości. 6. W garnku z rozgrzanym olejem pączki smażymy po kilka sekund z każdej strony. Następnie usuń nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. 7. Do dekoracji zetrzyj cztery kostki czekolady za pomocą tarki z dużymi otworami. Nadmiar czekolady i połowę masy kajmakowej rozpuścić pod prysznicem wodnym na jednolitą masę. Następnie pączki należy polać kremem i polać czekoladą. Lukier powinien wyschnąć normalnie. 8. Będzie mile widziane, jeśli pączki są przygotowane wcześniej. Porady: Z przepisu zrobiłam 15 pączków. Zakładając, że do ciasta dodamy ocet lub duszę, olej nie zostanie przyswojony. Dodałam ocet, ponieważ poprawia smak pączków. 250 mililitrów miary w szkle


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *