pączki z czekoladą – składniki:
- 10 dag drożdży
- 2 szklanki mleka
- 1 kg mąki
- 1/3 szklanki oleju,
- czekolada mleczna lub deserowa,
- 0,5 szklanki cukru,
- do posypania cukier puder
- 8 żółtek,
- 20 ml wódki czystej,
pączki z czekoladą Jak zrobić:
Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis
Pączki z czekoladą W misce wymieszaj łyżkę letniego mleka (około szklanki) z mąką. Cierpliwie czekamy, aż podrosną. Połącz cukier i żółtka. Do wyrośniętej mąki dodać drożdże, cukier, olej, ubite żółtka, wódkę i pozostałe mleko. Po uprzednim wmasowaniu dostarczonych składników pozwól mieszaninie wyrosnąć. Przy pomocy szklanki uformuj z tej masy kółka, brzegi oprósz mąką, a następnie napełnij każde kółko połówką kostki czekolady tak, aby powstały pączki. Smażyć z dużą ilością tłuszczu. Pączki można wykończyć posypując cukrem pudrem.
Dodaj komentarz