Pączki z budyniem to wersja jedna z wielu. Można ich przygotować z marmoladą, konfiturą różaną lub adwokatem. Z każdym nadzieniem są pyszne.
pączki z budyniem – składniki:
- Ciasto:
- olej do smażenia
- Dodatkowo:
- Nadzienie:
- 1-2 łyżki spirytusu
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 5 żółtek
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szkl mąki tortowej
- 1 żółtko
- 1 białko
- 5-7 dag masła
- 1 jajko
- 1 polewa czekoladowa
- Lukier biały:
- 1,5 szkl cukru pudru
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szkl mleka
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 szkl mleka
- 1/3 szkl cukru
pączki z budyniem Jak zrobić:
Zobacz także: inny ciekawy przepis
Do zaczynu drożdżowego dodać 2 łyżki mąki, 1/3 szklanki ciepłego mleka i 1 łyżkę cukru. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. 2 Budyń ugotować z mlekiem, żółtkiem, proszkiem budyniowym, mąką i ostudzić. Jajko, trzy żółtka i cukier, wanilia i mieszanka cukru 4 Przesiej mąkę do miski, dodaj aranżację, jajka, nadmiar ciepłego mleka, duszę, sól. Kontrolować dodając powoli stopioną, ostudzoną pastę. Pocieraj, aż stanie się nie do opanowania. Przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw na trzydzieści do czterdziestu minut. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 cm, szklanką wytnij koła i każde z nich wypełnij niewielką ilością zimnego budyniu. Przykryć drugim talerzem ciasta, wyłożyć na oprószony mąką blat i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ostrożnie zabezpiecz boki. Na rozgrzanym oleju smażymy wyrośnięte pączki, aż będą lśniące. 5 Ubij razem cukier puder, sok z cytryny i białka. Dodaj polewę czekoladową do chłodnych pączków, aby były smaczniejsze.
Dodaj komentarz