Jak zrobić Pączki włoskie

Składniki na pączki włoskie:

  • 100 g mleka
  • skórka starta z 1 cytryny + łyżka wódki (lub 2 łyżki likieru cytrynowego Limoncello)
  • 200 g purée ziemniaczanego
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • przyda się termometr cukierniczy lub frytkownica, ręczniki papierowe, papier do pieczenia
  • 25 g świeżych drożdży
  • tłuszcz do smażenia, np. 500 ml oleju roślinnego + 500 g smalcu
  • 500 g mąki pszennej
  • Oraz
  • 3 jajka
  • bardzo drobny cukier kryształ lub zwykły cukier przez sekundę miksowany w młynku do kawy

pączki włoskie Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: inny przepis

Przed użyciem należy usunąć drożdże i margarynę z chłodziarki. Pokrojone w kostkę i obrane ziemniaki zmiksować na puree po odsączeniu. Przed pozostawieniem do wyrośnięcia na 15 minut wymieszaj rozgniecione drożdże, ciepłe mleko, łyżeczkę mąki i szczyptę cukru. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, puree ziemniaczane i roztwór drożdży. Dodać jajka i jeszcze raz wymieszać drewnianą łyżką. Rozpocznij wyrabianie ciasta ręką lub hakiem miksera. Dodaj margarynę, skórkę z cytryny, wódkę lub alkohol cytrynowy, gdy ciasto będzie gładkie i piecz przez 10 do 15 minut lub do momentu, aż masa będzie elastyczna, gładka i błyszcząca. Umieść na nim materiał i pozwól mu rosnąć przez 60 minut. Po tym czasie umieść mieszaninę na posypanym mąką stole i wyrabiaj przez chwilę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Podzielić mieszaninę na 16 części, każda o wadze około 60 g. Zrób kulki, połóż je na desce, wybij dziurę w środku palcem wskazującym i użyj palca do poruszania mieszanką. Można to zrobić na oprószonym mąką stole lub w wysmarowanej olejem misce. Ułożyć na wyciętych z papieru do pieczenia kwadratach. Daj sobie około 30 minut na wstanie. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do 170 stopni Celsjusza. Umieść pierwsze cztery pączki w oleju i smaż przez 2,5 do 3 minut na złoty kolor, obracając raz. Przesiewać w regularnych odstępach czasu i utrzymywać podobną temperaturę tłuszczu. Przenieś na ręczniki papierowe i powtórz obsmażanie pozostałych pączków. Gdy ciasto ostygnie, obtaczamy w bardzo drobnym cukrze.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *