Jak zrobić Pączki błyskawiczne

Przepis na szybkie pączki bez dodatku drożdży za to z białym serem i nadziane marmoladą, małe na jeden kęs. Bardzo fajny pomysł dla tych, którzy mają dość tradycyjnych drożdżowych pączków. Przepis stary i sprawdzony lepszy niż te z serków homogenizowanych.

pączki błyskawiczne – składniki:

  • 50 dag białego sera
  • 2/5 szklanki cukru
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • marmolada
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/3 łyżeczki olejku arakowego lub rumowego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki

pączki błyskawiczne Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: inny przepis

1. Podczas mielenia lub mieszania sera w robocie kuchennym ubij żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj cheddar, olej i śmietankę, wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka przed dodaniem mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie trochę lepkie, ale nie dodawaj więcej mąki. Zamoczoną w wodzie łyżką dzielimy ciasto na małe kawałki, wyrównujemy je na posypanej mąką stolnicy, na środek nakładamy 1/2 łyżeczki galaretki, sklejamy brzegi w określonym miejscu i wałkujemy tak, aby powstał ładny rulon kształt. Smażyć na złoty kolor w gorącym oleju. Ponieważ pączki szybko brązowieją, idealnie jest podgrzać wyjątkowo gorący olej i użyć jak najmniejszej ilości gazu. Ciasto może być przez niektórych określane jako lepkie, ale jeśli użyjesz mąki, tak jak moja 6-latka, też nie powinieneś mieć problemów.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *