Jak zrobić Orkiszowe naleśniki

Ostatnio mogłabym jeść same naleśniki z dżemami z sezonowych owoców. Tym razem zapraszam na pożywną, słodką wersję orkiszową 🙂 Naleśniki oczywiście z dodatkiem maślanki, która nadaje im delikatności i puszystości. Mąka orkiszowa sprawia, że naleśniki nabierają bardziej wyrazistego smaku. Serdecznie polecam 😀

orkiszowe naleśniki – lista składników:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (użyłam typu 700)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • sól do smaku
  • 3 łyżki cukru pudru

orkiszowe naleśniki Jak zrobić:

A może spodoba Ci się także: inna receptura

Mąkę orkiszową, cukier puder i sól do smaku dodaje się do mleka, oleju rzepakowego, maślanki i jajek w ogromnej misce. Wszystko razem blendujemy, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza w cieście i dobre wymieszanie składników. Na lekko naoliwioną, mocno podgrzaną blachę do naleśników wyłożyć części ciasta i obsmażyć placki z obu stron, aż będą lekko brązowe**. Przed każdym smażeniem patelnię należy posmarować olejem, ponieważ naleśniki z mąki orkiszowej mają tendencję do przyklejania się. ** Obróć trzepaczkę, gdy na zewnętrznej warstwie ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Olej rozwiąże problem. Do pracy z obsmażaniem możemy użyć dwóch pojemników: Flapjacks świetnie smakują same lub z dodatkiem syropu klonowego. Z konfiturą agrestową lub wiśniową, która nada im lekko kwaśnego posmaku, są pyszne.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *