Jak zrobić Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku

Naleśniki chodziły już za mną od jakiegoś czasu, ale jakoś nie było nam po drodze się spotkać. W końcu się udało i na obiedzie pojawiły się naleśniki z mąki ryżowej ze szpinakiem, serem feta i pleśniowym, z dużą ilością czosnku, zapiekane w sosie śmietanowo-serowym… pierwszy raz robiłam naleśniki w takiej formie i powiem szczerze, że to będzie moja ulubiona wersja, bo wyszły przepyszne 🙂 Poniżej przepis na 4 duże naleśniki.

naleśniki ze szpinakiem zapiekane – lista składników:

  • 60 g sera feta
  • 3 łyżki masła (roztopić)
  • 2 jajka
  • pół małego pęczka koperku (posiekać)
  • Ciasto:
  • 60 g sera pleśniowego
  • Sos:
  • Farsz:
  • 450 g mrożonego szpinaku (może być też świeży)
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę masła klarowanego do smażenia
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g żółtego sera (zetrzeć)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki (u mnie ryżowa, może być pszenna)

naleśniki ze szpinakiem zapiekane Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: inna receptura

Ciasto: Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać w misce za pomocą trzepaczki i odstawić na około 15 minut. 2 Farsz: Na patelni połącz pastę z rozmrożonym szpinakiem. Dusić, doprawić rozgniecionym czosnkiem, serem cheddar, solą i pieprzem. 3 Sos: W misce połącz wszystkie składniki. 4 Na patelni o szerokości 28 cm podsmażyć cztery naleśniki. Umieść każdy hotcake na wyższym talerzu. Farszem pokryj całą powierzchnię placka, zwijając go. Gorące bułeczki przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem i pieczemy około 20 minut, obracając grill dookoła o 180 stopni, aż mięso się zarumieni. Pozdrowienia z obiadu!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *