Pyszne naleśniki ze świetnym farszem ze szpinaku i fety, na końcu zapieczone pod beszamelem. Inspirowane przepisem Ewy Wachowicz- z moimi zmianami -w tym mój od lat wypróbowany przepis na ciasto naleśnikowe.
Polecam 🙂
Składniki na naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane:
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- na beszamel:
- Pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 szklanka mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody (może być gazowana)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- tłuszcz do smażenia (u mnie masło)
- na farsz:
- 400 g świeżego szpinaku (może też być mrożony)
- 200 g sera feta
- Sól
- szczypta gałki muszkatołowej
- na ciasto:
- 125 g tartego sera żółtego
naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane Jak zrobić:
Zobacz koniecznie: inna receptura
Ciasto odstawiamy na 20 minut po połączeniu składników. Jeszcze raz mieszamy. Podsmaż lekkie naleśniki (około 12 sztuk) w gorącym tłuszczu na średniej patelni. Na masywnym żelazku rozgrzej 2-3 łyżki oleju, dodaj rozdarty szpinak, a gdy całkowicie zredukuje swoją objętość, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i obsmaż razem, włos po włosku. Dodaj pokruszoną fetę, dopraw solą i pieprzem do smaku i pozwól im się trochę rozpuścić. Ciasteczka nadziewamy farszem, zawijamy boki i zawijamy w krokiety. Wypełnij żaroodporną formę o wymiarach 20 x 30 cm. Po drugie, zrób beszamel. Rozpuścić pastę na patelni. Wmieszać mąkę. Bańka z mlekiem i intensywnością. Do smaku dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wrzuć ser cheddar. Rozsmaruj beszamel wokół naleśników. 3: Na około 20 minut wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna). 4 Pozdrowienia! Moje Kuchenne Rewelacje to blog, na którym znajdziesz dodatkowe przepisy:)
Dodaj komentarz