Jak zrobić Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod beszamelem

Pyszne naleśniki ze świetnym farszem ze szpinaku i fety, na końcu zapieczone pod beszamelem. Inspirowane przepisem Ewy Wachowicz- z moimi zmianami -w tym mój od lat wypróbowany przepis na ciasto naleśnikowe.
Polecam 🙂

Składniki na naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • na beszamel:
  • Pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • tłuszcz do smażenia (u mnie masło)
  • na farsz:
  • 400 g świeżego szpinaku (może też być mrożony)
  • 200 g sera feta
  • Sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • na ciasto:
  • 125 g tartego sera żółtego

naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane Jak zrobić:

Zobacz koniecznie: inna receptura

Ciasto odstawiamy na 20 minut po połączeniu składników. Jeszcze raz mieszamy. Podsmaż lekkie naleśniki (około 12 sztuk) w gorącym tłuszczu na średniej patelni. Na masywnym żelazku rozgrzej 2-3 łyżki oleju, dodaj rozdarty szpinak, a gdy całkowicie zredukuje swoją objętość, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i obsmaż razem, włos po włosku. Dodaj pokruszoną fetę, dopraw solą i pieprzem do smaku i pozwól im się trochę rozpuścić. Ciasteczka nadziewamy farszem, zawijamy boki i zawijamy w krokiety. Wypełnij żaroodporną formę o wymiarach 20 x 30 cm. Po drugie, zrób beszamel. Rozpuścić pastę na patelni. Wmieszać mąkę. Bańka z mlekiem i intensywnością. Do smaku dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wrzuć ser cheddar. Rozsmaruj beszamel wokół naleśników. 3: Na około 20 minut wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna). 4 Pozdrowienia! Moje Kuchenne Rewelacje to blog, na którym znajdziesz dodatkowe przepisy:)


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *