Jak zrobić Naleśniki z serem zapiekane w piekarniku

Pomysł na pyszne danie główne na słodko, lub deser dla dorosłych i dzieci.

naleśniki z serem zapiekane w piekarniku – lista składników:

  • płaska łyżka cukru pudru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 1 jajko
  • 200ml śmietany 30%
  • Farsz:
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4szkl. mleka
  • Zalewa:
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • 1szkl. mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 600g białego sera
  • 0,5szkl. wody
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
  • Ciasto naleśnikowe:

naleśniki z serem zapiekane w piekarniku Przygotowanie

Zobacz również: inna ciekawa receptura

Aby przygotować ciasto naleśnikowe, w misce zmieszałam mąkę tortową, sól, jajko, mleko i wodę. Wszystko razem zmiksowałam na gładką, jednolitą masę. Smażyłam placki z obu stron na małej patelni z niewielką ilością oleju, aż lekko się przyrumieniły, po czym ułożyłam je na talerzu. Mam siedem kruchych ciepłych bułeczek. Do miski dodałam twaróg, używając sera pokrojonego w kostkę, który był dość gładki i przypominał lekko zmielony ser. Dodałam cukier waniliowy, cukier puder i olejek śmietankowy i dokładnie zmiksowałam. Ciepłe bułeczki przeniosłam w górę w ślad za rozsmarowaniem na nich wcześniej przygotowanego farszu. Przeniesione ciepłe bułeczki były mocno ułożone jeden na drugim w żaroodpornym naczyniu. Włożyłem śmietankę wirusową do miski i opróżniłem ją. Dodałam cukier i budyń w proszku po rozbiciu jajka. W celu uzyskania jednolitej konsystencji wszystko dokładnie zmiksowałam. Tak przygotowanym sosem śmietanowym polałam ułożone w żaroodpornym naczyniu naleśniki. W 180 stopniach i przy strumieniu gorącego powietrza włożyłam naczynie do opiekacza i podgrzewałam naleśniki przez około 30 minut. Brojler nigdy wcześniej nie był przeze mnie podgrzewany. Naleśniki są gotowe, gdy zarumieniona śmietana na wierzchu jest choć trochę zarumieniona. Można podawać naleśniki na ciepło lub na zimno. Posyp je również cukrem pudrem. Te naleśniki to wyśmienita słodycz lub słodka uczta. Po upieczeniu sos tworzy delikatny pudding śmietankowy, a same naleśniki są delikatne. Myślę, że wyglądają dobrze.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *