Jak zrobić Naleśniki z masłem orzechowym i bananem

Przepis na najlepsze
bezglutenowe, wegańskie naleśniki
zrobione z mąki z ciecierzycy.
Mąka z ciecierzycy
, czy jak wolisz mąka z cieciorki jest niesamowita przy wszelkich bezglutenowych,
zdrowszych
wypiekach. Naleśniki wychodzą delikatne, plastyczne, świetnie się rolują, trudno poznać, że to „inne” naleśniki. A nie wymagają jajek i innych „zlepiaczy”.
Ja uwielbiam
naleśniki z mąki z cieciorki
, moje dzieci również i kolejne osoby zachęcam do ich spróbowania. Za pierwszym razem wyczuwałam lekko grochowy posmak ciasta naleśnikowego, może to przyzwyczajenie, a może kwestia dobrze dobranego farszu, ale u nas w domu, gdy zdarzy mi się zrobić naleśniki pszenne i te bezglutenowe to te drugie znikają szybciej z talerzy. Ostatnio dla wszystkich domowników robię już tylko tę zdrowszą wersję, czyli właśnie
bezglutenowe naleśniki z mąki z ciecierzycy.
Dzieci lubią najbardziej na słodko, z domowym dżemem brzoskwiniowym lub
powidłami
, ja preferuję ze szpinakiem, to zdecydowanie moje ulubione połączenie.
  W Akademii Smaku pokażę mój sprawdzony przepis na idealne bezglutenowe naleśniki. Przepis na smaczne, bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i fetą , świetne smaczne nadzienie, idealne ciasto na bazie mąki z ciecierzycy. Przepis na smaczne,
bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i fetą
, świetne smaczne nadzienie, idealne ciasto na bazie mąki z ciecierzycy. Jeśli szukasz pomysłu na zdrowsze naleśniki to koniecznie wypróbuj właśnie ten przepis.
Lubię przygotowywać właśnie taki farsz do naleśników, nie zawsze dodaję fetę i na pewno pokażę Ci wegańską wersję podobnego dania, niemniej z fetą szpinak zyskuje fajnego aromatu, ten duet jest naprawdę udany! Ostatnio dla wszystkich domowników robię już tylko tę zdrowszą wersję, czyli właśnie bezglutenowe naleśniki z mąki z ciecierzycy. Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak jak zrobić idealnie puszyste, cienkie i delikatne naleśniki? Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na naleśniki z masłem orzechowym i przekonaj się jakie to proste. Z tym przepisem poradzi sobie każda osoba, nawet bez doświadczenia kulinarnego.
Do ich wykonania potrzebujemy tylko kilku składników, takich jak: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, olej i cukier.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Skoro mąka wybrana przejdźmy do mleka, śmiało możesz zastąpić je dowolnym napojem roślinnym. Pamiętaj, tylko żeby w jego składzie nie było dodatku cukru.
Nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Jeśli nie chcesz używać ani mleka, ani napoju roślinnego przygotuj naleśniki na wodzie. Wszystkie składniki wystarczy po prostu dokładnie wymieszać, tak aby masa ciasta nie miała grudek i była jednolita. Nie zapominaj o dodatku cukru i oleju, dzięki temu nie będziemy musieli używać go już przy smażeniu.
W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
W trakcie mieszania możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy.
Pamiętaj jednak, aby nie używać zbyt dużo cukru, wtedy naleśniki mogą przyklejać się do patelni.
Jeśli masa naleśnikowa będzie gotowa, usmaż naleśniki na patelni już bez dodatku oleju rzepakowego. Gotowe naleśniki możesz podawać na wiele sposobów. Na słodko ze świeżymi owocami lub na wytrawnie z warzywami. Oby dwie wersje będą dobre.
Moje dietetyczne naleśniki z masłem orzechowym sprawdzą się jako pomysł na lunch lub przekąskę w ciągu dnia.
Naleśniki można modyfikować na wiele sposobów, dlatego będą świetną alternatywą dla wielu osób.
Skoro już wiesz jak zrobić naleśniki z masłem orzechowym, wykorzystaj mój przepis i przygotuj pyszne naleśniki na słodko dla całej rodziny. Moje dietetyczne naleśniki z masłem orzechowym sprawdzą się jako pomysł na lunch lub przekąskę w ciągu dnia.

Składniki na naleśniki z masłem orzechowym:

  • pszenna
  • masło
  • mąka
  • banan
  • mleko
  • jajka

naleśniki z masłem orzechowym Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka

Ciepłe bułeczki z masłem orzechowym i bananem Przygotuj naleśnikarkę. W misce wymieszaj mleko, jajko i mąkę do konsystencji naleśnika. Masło klarowane należy lekko posmarować smażonymi naleśnikami. Ciepłe bułeczki posmarować masłem orzechowym (dobrze się rozprowadzają na ciepło). Do środka włożyć kawałek banana i zawinąć. dzieląc na mniejsze części


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *