Jak zrobić Naleśniki z farszem jak do pierogów ruskich, naleśniki po gruzińsku

Propozycja na naleśniki ruskie, ciekawa alternatywa dla miłośników pierogów ruskich. Zachwycają smakiem, polecam 🙂

naleśniki po gruzińsku – lista składników:

  • sól
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 400 g białego sera (ja użyłam półtłustego)
  • Farsz:
  • olej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • ok 3-3,5 szklanki mąki
  • 500 g ziemniaków

naleśniki po gruzińsku Jak zrobić

A może spodoba Ci się także: inny przepis

dokładnie wymieszaj mąkę, mleko i odrobinę soli z wodą. Ciasto musi być łatwe do wylania i gładkie. Daj sobie około 15 minut. Po odstawieniu mieszanina nieco zgęstnieje. Następnie olej należy dokładnie wymieszać z ciastem. Jeśli to konieczne, dodaj więcej wody. Smaż naleśniki przez około chwilę z każdej strony na bardzo gorącej patelni (ja nie używam oleju). 2. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Następnie ostudź je i ugniataj w gładką masę za pomocą prasy. Podsmaż cebulę w małej kostce na gorącym oleju, aż się zarumieni. Ser można rozgnieść widelcem lub wycisnąć prasą. Połącz ziemniaki, ser i cebulę w misce. Po dodaniu soli i dużej ilości świeżo zmielonego pieprzu dokładnie zmiksuj. 3. Zroluj naleśniki lub ułóż je w trójkąty po rozłożeniu na nich farszu. Podgrzej z idealnie odmierzoną proporcją oleju. (można podgrzać w piecach, gdy jest owinięty w naczyniu bezpiecznym dla brojlerów). Ciepłe bułeczki można podawać same lub z sosem pomidorowo-grzybowym lub zwykłym jogurtem. Miłej uczty!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *