Dziś zrobiłam naleśniki według mojej koleżanki Sylwii, będąc u niej w sklepie zdradziła mi przepis na naleśniki z dodatkiem sody. Powiem wam że są świetne ładnie się pieką i nie rozwijają się podczas zawijania z farszem, dlatego idealnie nadają się na np. krokiety. Jest bardzo dużo sposobów na idealne naleśniki a te właśnie podbiły moje serce.
Składniki na naleśniki na sodzie:
- dodatkowo na sos :
- 4,5 szklanki mleka (szklanka pojemność 210 ml),
- masa twarogowa :
- 500 g twarogu półtłustego,
- olej do smażenia.
- składniki na naleśniki :
- 2 łyżki cukru.
- 2 jajka,
- 500 g truskawek,
- 2 czubate łyżki śmietany 18 %.
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 4 łyżki cukru kryształ,
naleśniki na sodzie Jak przygotować:
A może spodoba Ci się także: maślane ciasteczka bezglutenowe
Dodaj jajka, mleko, szczyptę soli i mąkę do miski i pop. Całkowicie połącz wszystko, aż wszystkie dodatki zostaną połączone. 2 Po wymieszaniu naleśnikarki wlej trochę oleju do uchwytu, aby go rozgrzać, a następnie rozprowadź trzepaczkę po całej patelni. Odwróć gorące ciasto, gdy hitter zacznie się ustawiać i smaż z obu stron, aż będzie lśniąco brązowe. 3 Ułóż upieczone ciepłe bułeczki na talerzu. Z tego przepisu wyszło 20 gorących bułeczek, które z łatwością zjadły cztery osoby i jeszcze kilka, bo naleśniki z twarogiem są bardzo sycące. 4 Po usmażeniu naleśników robimy twaróg i sos truskawkowy. Użyj widelca, aby rozbić skrzep, dodaj śmietanę i ubij wszystko razem, aż mocowania będą bardzo połączone. Aby zrobić sos, wymieszaj widelcem truskawki z cukrem. 5 Zawiń upieczone ciepłe bułeczki w dowolny sposób i dodaj przygotowany wcześniej twaróg, powidła śliwkowe lub cokolwiek innego. Sześć smażonych i zawijanych naleśników podaje się na talerzu z sosem truskawkowym lub bez sosu. Ciepłe bułeczki wyszły szczególnie promienne i miękkie. Te naleśniki to dobra opcja dla osób, które są zawsze zajęte.
Dodaj komentarz