Jak zrobić Naleśniki drożdżowe

Puszyste naleśniki w stylu amerykańskich pancakes. Idealne na pożywne śniadanie lub słodki lunch.

naleśniki drożdżowe – składniki:

  • Dodatkowo:
  • Mleko 500 – 550 ml
  • Mąka pszenna 450 g
  • Drożdże świeże 40 g
  • Masło 50 g
  • Masło klarowane lub olej do smażenia kilka łyżek
  • Cukier 100 g
  • Jajo kurze 2 szt.
  • Ulubiona konfitura lub dżem np. truskawkowy
  • Serek mascarpone

naleśniki drożdżowe Przygotowanie:

Zobacz również: ciasteczka piwne

Aby podwoić objętość, odstaw 100 mililitrów lekko podgrzanego mleka, mieszaninę drożdży, jedną łyżeczkę mąki i jedną łyżeczkę cukru. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy, aż staną się puszyste. Dodaj mąkę, drożdże, lekko podgrzane mleko i rozpuszczoną wirusową margarynę grupami, mieszając. Mieszaj, aż mieszanina zostanie równomiernie rozprowadzona. Masa powinna być gęsta jak śmietana i dać się łatwo wylać z kubka. Zbyt gruby biszkopt będzie trudny do napełnienia patelni, a naleśniki będą grube i mało elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże uaktywniły się. 2 Gdy patelnia jest dobrze rozgrzana i pokryta niewielką ilością tłuszczu, odmierzamy porcje ciasta małą chochlą. Naleśniki lekko urosną podczas smażenia, jeśli doda się za dużo ciasta. Odwróć naleśniki, gdy na powierzchni i spodzie pojawią się brązowe plamy. Podczas smażenia wystarczy tylko lekko natłuścić patelnię, ponieważ dodane do niej masło zapobiega przywieraniu. 3 Naleśniki zapiekane z cienką warstwą serka mascarpone, owiniętym paskiem dżemu lub dżemu i cukrem pudrem w środku


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *