Puszyste naleśniki w stylu amerykańskich pancakes. Idealne na pożywne śniadanie lub słodki lunch.
naleśniki drożdżowe – składniki:
- Dodatkowo:
- Mleko 500 – 550 ml
- Mąka pszenna 450 g
- Drożdże świeże 40 g
- Masło 50 g
- Masło klarowane lub olej do smażenia kilka łyżek
- Cukier 100 g
- Jajo kurze 2 szt.
- Ulubiona konfitura lub dżem np. truskawkowy
- Serek mascarpone
naleśniki drożdżowe Przygotowanie:
Zobacz również: ciasteczka piwne
Aby podwoić objętość, odstaw 100 mililitrów lekko podgrzanego mleka, mieszaninę drożdży, jedną łyżeczkę mąki i jedną łyżeczkę cukru. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy, aż staną się puszyste. Dodaj mąkę, drożdże, lekko podgrzane mleko i rozpuszczoną wirusową margarynę grupami, mieszając. Mieszaj, aż mieszanina zostanie równomiernie rozprowadzona. Masa powinna być gęsta jak śmietana i dać się łatwo wylać z kubka. Zbyt gruby biszkopt będzie trudny do napełnienia patelni, a naleśniki będą grube i mało elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże uaktywniły się. 2 Gdy patelnia jest dobrze rozgrzana i pokryta niewielką ilością tłuszczu, odmierzamy porcje ciasta małą chochlą. Naleśniki lekko urosną podczas smażenia, jeśli doda się za dużo ciasta. Odwróć naleśniki, gdy na powierzchni i spodzie pojawią się brązowe plamy. Podczas smażenia wystarczy tylko lekko natłuścić patelnię, ponieważ dodane do niej masło zapobiega przywieraniu. 3 Naleśniki zapiekane z cienką warstwą serka mascarpone, owiniętym paskiem dżemu lub dżemu i cukrem pudrem w środku
Dodaj komentarz