Muffinki piernikowe z powidłami śliwkowymi nie są to wprawdzie pierniki, ale namiastka Świąt już jest… Babeczki ekspresowe, przygotowanie łącznie z pieczeniem zajęło mi niecałe 40 minut, przepis prosty, muffinki pyszne, polecam. Poniżej przepis na 12 sztuk.
muffinki piernikowe z powidłami – lista składników:
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 5-6 łyżek cukru
- przyprawa do piernika
- mały słoiczek powideł śliwkowych (12 łyżeczek)
- 100 ml oleju
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
muffinki piernikowe z powidłami Przygotowanie
A może spodoba Ci się także: babeczki galaretkowe
Zaprawy mokre (jaja i mleko) oraz zaprawy suche (mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól, kakao i aromat piernikowy) należy połączyć w osobnych miseczkach. Następnie połącz lub zmiksuj suche ścinki z mokrymi, aż nie będzie różnic. Napełnij każdy z papierowych kubków więcej niż do połowy biszkoptem po umieszczeniu ich w komorze na babeczki. Następnie, w tym momencie, udekoruj każdą kombinacją do 3/4 wysokości i dodaj do niej łyżeczkę dżemu. Podgrzewaj przez 20 do 25 minut w nagrzanym do 190 stopni brojlerze, w zależności od pieca.
Dodaj komentarz