Jak zrobić Muffinki piernikowe z powidłami śliwkowymi

Muffinki piernikowe z powidłami śliwkowymi nie są to wprawdzie pierniki, ale namiastka Świąt już jest… Babeczki ekspresowe, przygotowanie łącznie z pieczeniem zajęło mi niecałe 40 minut, przepis prosty, muffinki pyszne, polecam. Poniżej przepis na 12 sztuk.

muffinki piernikowe z powidłami – lista składników:

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 łyżek cukru
  • przyprawa do piernika
  • mały słoiczek powideł śliwkowych (12 łyżeczek)
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka

muffinki piernikowe z powidłami Przygotowanie

A może spodoba Ci się także: babeczki galaretkowe

Zaprawy mokre (jaja i mleko) oraz zaprawy suche (mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól, kakao i aromat piernikowy) należy połączyć w osobnych miseczkach. Następnie połącz lub zmiksuj suche ścinki z mokrymi, aż nie będzie różnic. Napełnij każdy z papierowych kubków więcej niż do połowy biszkoptem po umieszczeniu ich w komorze na babeczki. Następnie, w tym momencie, udekoruj każdą kombinacją do 3/4 wysokości i dodaj do niej łyżeczkę dżemu. Podgrzewaj przez 20 do 25 minut w nagrzanym do 190 stopni brojlerze, w zależności od pieca.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *