Jak zrobić Mini muffinki z orzechami i miodem

Skoro już znasz mój prosty przepis na muffinki z mąki orkiszowej, spróbuj je przygotować w swoim domu. Muffinki z mąki orkiszowej to szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz pyszne w smaku domowe łakocie, które z pewnością zasmakują wszystkim.
Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Babeczki świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych członków rodziny.
Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Słodkie babeczki powstaną dosłownie z kilku składników, które z pewnością masz w domu, a jeśli nie dostaniesz je w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w mąkę orkiszową, cukier, czekoladę, jajka, mleko i odrobinę oleju.
Mąka orkiszowa, którą użyłam, naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę, zadbaj, aby była to mąka orkiszowa specjalnego przeznaczenia.
Charakteryzuje się ona niskim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Dodatkowo cukier, olej rzepakowy, truskawki i cukier puder. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Wybierając czekoladę, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinna ona zawierać dużej ilości cukru. Dodatkowo mleko krowie, które użyłam w przepisie, możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym.
Zatem, jak zrobić muffinki z mąki orkiszowej?
Wystarczy, że mąkę przesianą przez sito wsypiesz do miski, dodasz cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej mleko, wbij jajka. Połącz wszystkie składniki i wlej olej. Na samym końcu wsyp posiekaną czekoladę. Rozlej ciasto do specjalnych foremek do babeczek i upiecz je w piekarniku. Nasze najlepsze muffinki za 15 minut będą dobre.
Sam widzisz jak łatwe i proste w przygotowaniu są nasze babeczki.
Skoro już znasz mój prosty przepis na muffinki z mąki orkiszowej, spróbuj je przygotować w swoim domu. Możesz postawić na słodkie dodatki, takie jak świeże maliny, cukier puder lub polewa czekoladowa. Muffinki to świetny pomysł na przyjęcie lub domowy deser. Zatem, jak zrobić muffinki z mąki orkiszowej? Muffinki z mąki orkiszowej to szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz pyszne w smaku domowe łakocie, które z pewnością zasmakują wszystkim. Idąc tym tropem, zrobiłam identyczne w smaku muffinki z orzechami i żurawiną – również pełne orzechów i bakalii. Nasze ulubione ciasto to bezsprzecznie
ciasto orzechowe
. Idąc tym tropem, zrobiłam identyczne w smaku
muffinki z orzechami i żurawiną
– również pełne orzechów i bakalii. Takie muffiny są bardzo sycące, a w dodatku szybko znikają ze stołu, a to najlepsza rekomendacja.
Muffinki z orzechami
i żurawiną posmakują i Wam, możecie dodać do nich swoje ulubione orzechy, a także bakalie. Polecam. Muffinki z orzechami i żurawiną posmakują i Wam, możecie dodać do nich swoje ulubione orzechy, a także bakalie.

Składniki na muffinki z orzechami:

  • 5 g proszku do pieczenia
  • laskowych
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 g soli
  • 40 g płynnego tłuszczu – masło, margaryna
  • 70 g maślanki
  • KREM – połowa porcji kremu z przepisu https://gotujmy.pl/krem-maslany-z-orzechami-,przepisy,153373.html
  • pszennej
  • 30 g płatków czekolady albo posiekanej drobno czekolady
  • SKŁADNIKI MOKRE – 2 średnie jajka
  • 80 g grubo mielonych orzechów
  • SKŁADNIKI SUCHE – 120 g mąki
  • 125 g płynnego miodu

muffinki z orzechami Przygotowanie

Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka

Nastawiłam piekarnik na 160 stopni Celsjusza, zrobiłam małe bułeczki z miodem, orzechami i ekstra mokrymi dodatkami i dobrze ubiłam jajka widelcem. W kolejnej misce połączyłam mąkę przefiltrowaną z proszkiem do pieczenia z kawałkami czekolady, solą i orzechami. Tłuszcz rozbryzgowy został zastosowany do sytuacji po tym, jak zrobiłem kształt na małe herbatniki. Rzucanie razem suchych i mokrych mocowań w ledwie wystarczającej ilości spowoduje ich połączenie. Ciasto zostało wlane do otworów przeze mnie. W nagrzanym piecu ogrzewałem konstrukcję przez około 15 do 20 minut. Po upieczeniu ostrożnie go wyjęłam i zostawiłam do ostygnięcia. Schłodzone babeczki polałam przygotowanym kremem z przepisu https://gotujmy.pl/krem-maslany-z-orzechami-,przepisy,153373.html używając rękawa cukierniczego.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *