Oczywiście jako mama dwóch dziewuszek musiałam przygotować je w formie serduszek, aby chętnie się „rzuciły” na takie jedzonko. I chyba nie muszę Was przekonywać jaki zachwyt na ich buziach malował się gdy postawiłam talerz na stole z takimi naleśniczkami. A może Wy zaserwujecie jutro lub w niedzielę ukochanym osobom takie śniadanko? Serdecznie polecam i zapraszam:)
Składniki na małe naleśniki:
- 4 łyżki oleju
- 10 g ksylitolu
- 150 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g płatków kukurydzianych
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 50 g mąki
małe naleśniki Jak przygotować:
Zobacz także: inna receptura
1. W pojemniku blendera dokładnie wymieszaj płatki. Następnie dodać mąkę, ekstrakt, jajko i ksylitol. Mieszanka wstępna. Całkowicie wymieszaj z mlekiem. Aby zagęścić ciasto, dodaj dwie łyżki oleju, wymieszaj i odstaw na 20 do 30 minut. W przeciwieństwie do „konwencjonalnych” klapsów powinien być grubszy. 2. Nasmaruj małą patelnię niewielką ilością oleju, rozgrzej ją. Włóż mieszankę do przygotowanego porządnego wsadu dowolną końcówką, a następnie ostrożnie wlej hitter do dowolnego modelu. Smaż jedną stronę, aż się skarmelizuje, a następnie ostrożnie odwróć i smaż drugą stronę. Zdjąć z ognia, posypać cukrem pudrem i od razu podawać. Ciesz się posiłkiem!
Dodaj komentarz