Jak zrobić Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą

U mnie na Wielkanocnym stole zawsze oprócz ciast muszą znaleźć się jakieś ciasteczka. Najczęściej przygotowuję kruche dowolnie przekładane. Jak lubicie ciasteczka to polecam Wam ten przepis. Przygotowuje się je bardzo szybko, a są bardzo pyszne i bardzo kruche. Co prawda są też słodkie, no ale cóż ciasteczka muszą takie być. Je je uwielbiam z filiżanką aromatycznej i gorzkiej kawy.

Składniki na kruche ciasteczka z kajmakiem:

  • 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
  • Ciasto:
  • Dodatkowo:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 10 dag polewy mlecznej
  • 2 żółtka
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • około 10 dag żurawiny suszonej
  • pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

kruche ciasteczka z kajmakiem Jak przygotować:

Zobacz także: inny ciekawy przepis

1. Ciasto: Włóż okrawki do odtwarzacza, zagniatając je. Następnie zwiń mieszaninę w kulę i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. 2. Na delikatnej desce, która została lekko oprószona mąką, za pomocą szklanki nabieraj smakołyki z ciasta, jeden w całości i jeden z otworem. 3. Pieczenie: Smakołyki należy piec przez 10 do 15 minut w temperaturze 180 stopni Fahrenheita na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na złoty kolor. Schłodzić ciepłe przekąski. 4. Nakładanie warstw: Żurawiny układamy w środku smakołyku z otworem po uprzednim rozsmarowaniu na nim masy krówkowej. 5. Po rozpuszczeniu fixera w wodzie zalać nim żurawinę. Lukier pozostawiono do wyschnięcia. Mieć smaczny posiłek.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *