Jak zrobić Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem

Składniki na ciasteczka na żółtkach:

  • pół szklanki cukru pudru
  • mąka
  • pszenna
  • cukier puder do oprószenia ciasteczek
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła lub margaryny

ciasteczka na żółtkach Przygotowanie:

Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis

Kruche ciasteczka z dżemem i żółtkami Wyrobić ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i rozsmarować w misce lub margarynie. Dodaj żółtka i mieszaj opuszkami palców, aż utworzą się małe wypukłości. Ciasto należy uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. 2. Od tego momentu schłodzoną masę wynieść na stolnicę delikatnie oprószoną mąką, wykrawać foremkami serduszka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Pieczenie: Smakołyki powinny być gotowe w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut, aż będą pięknie brązowe. Są bardzo kruche i natychmiast się konsumują, więc uważaj. Całkowicie ostudź przygotowane smakołyki. 4. Nakładanie warstw: Na ostudzone ciastka rozsmarować warstwy konfitury, jedną z dziurką, drugą bez. Jeśli chcesz, posyp odrobiną cukru pudru na wierzchu. 5. Życzę przepysznej uczty. Wskazówki: Kubek o pojemności 250 mililitrów.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *