kruche babeczki z nadzieniem – składniki:
- 30 ml wódki;
- 20 dag margaryny
- 1 paczka fig
- 6 łyżek słodkiej śmietanki;
- 20 dag pokrojonych orzechów
- Ciasto kruche:
- 20 dag margaryny
- 30 dag maki;
- 1 żółtko;
- 10 dag cukru pudru;
- Masa:
- 8 łyżek cukru;
kruche babeczki z nadzieniem Jak przygotować
Zobacz także: inna receptura
Babeczki nadziewane figami i jędrne. Dodaj tłuszcz i cukier puder do mąki na wypieczonej desce po jej przefiltrowaniu. Za pomocą noża ponacinać, wbić jajko i od razu posmarować ciasto. Wstaw pojemnik do lodówki na 60 minut i przykryj folią. Foremki do babeczek smarujemy masłem. Uzupełnij kombinację (w idealnym świecie między dwoma kawałkami folii) i wyłóż nią foremki. Umieść mieszankę w formie na kawałku folii i dodaj jedną łyżeczkę fasoli lub grochu. Podgrzewać przez 10 do 15 minut w temperaturze 190 do 200 o C. Orzechy i figi posiekać na masę. W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, wódkę, orzechy, figi i śmietankę. Gdy wszystko zagotuje się, ciągle mieszaj. Zdjąć z ognia, delikatnie ostudzić i przełożyć do ostudzonych babeczek. Udekorować czekoladą.
Dodaj komentarz