Jak zrobić Korzenne babeczki dyniowo-marchewkowe (warzywne, bez mąki)

Słodkie, choć bez cukru, jak ciasteczka, choć do klasycznych muffinek im daleko.
Korzenne babeczki dyniowo-marchewkowe
to co dla tych, którzy są na
diecie warzywno-owocowowej
i/lub szukają niskokalorycznego deseru. A takie babeczki są bez cukru, bez mleka, bez jajek, bez mąki.
Spoiwem jest tutaj
puree z dyni
, a druga tajemnica to dłuższe pieczenie w piekarniku. Są naprawdę fajne, spróbujcie. Jeśli jesteście przyzwyczajeni do klasycznych słodyczy to możecie czuć pewne rozczarowanie, ale jeśli raczej pieczecie w domu, unikacie cukru to je polubicie.

korzenne babeczki – składniki:

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • ok. 150 g upieczonej dyni (np. hokkaido)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 niewielkie jabłko
  • 1 duża marchewka

korzenne babeczki Jak zrobić

A może spodoba Ci się także: inny przepis

Przygotowuję mieszankę makową. Kupić lub zrobić to dwie możliwości. Po namoczeniu zmielić mak przy różnych okazjach, a następnie wymieszać z rozłupanymi orzechami, suszonym produktem ekologicznym i syropem z agawy. Należy dodać ugotowaną kaszę, którą gotuję zagęszczając z wcześniej ustaloną miarą wody. Dla wzmocnienia maku dodaję mleko, zmielone jabłka i kaszę. Do tego użyłam foremek do muffinek, które były sztywniejsze. Babeczki z makiem jaglanym w 180 stopniach należy piec 40 minut.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *