Jak zrobić Kakaowe naleśniki na wodzie gazowanej

To są dokładnie tak jak w tytule- najlepsze naleśniki w moim domu ! 🙂 Jak tylko mam kiedy usmażyć naleśników, to wtedy robię je z takim właśnie nadzieniem i zapiekam w piekarniku, by uniknąć smażenia i by każdy domownik mógł zjeść je ze smakiem. Uwielbiają je u mnie wszyscy, nawet mąż, który z reguły woli wszystko co smażone 😉 To najlepsze naleśniki dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Naleśniki budyniowe to coś idealnie dla wszystkich miłośników prostych przepisów. Naleśniki najlepiej smakują podane z serkiem, a także dużą ilością świeżych owoców. Są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.
Przepis na naleśniki budyniowe to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników słodkich dań. Mogą stanowić zarówno fantastyczny pomysł na deser, jak i na obiad na słodko. Do przygotowania dobrze jest użyć specjalnej patelni, jednak spokojnie poradzi obie nawet ta najzwyklejsza. Dla obniżenia kaloryczności całego dania warto lekko posmarować patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem, ze względu na dobre nagrzanie metalu reszta nie będzie już przywierać do jej powierzchni. Najlepiej formować naleśniki przy pomocy chochelki i wlewać niewielkie ilości na patelnię. W przypadku zbyt dużych ilości naleśniki będą grube, przez co ciężej je usmażyć. Do ich przygotowania używa się mąki pszennej, jednak można skorzystać z innej dowolnej. Świetnie sprawdzi się owsiana, czy mieszanka mąk bezglutenowych. Do całości dodaje się również siemienia lnianego, które jest wspaniałym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, a zwłaszcza na przeciwdziałanie stanom zapalnym w organizmie. To także dobre źródło błonnika, który jest niezwykle pomocny w utrzymaniu dobrego zdrowia układu pokarmowego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki budyniowe, które będą pyszne, a przy okazji dobre dla dzieci, to te prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To pomysł na naprawdę słodkie naleśniki z dodatkiem budyniu. To najlepsze naleśniki dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Można je podawać z serem, owocami czy dżemem, by stworzyć pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają szybkie dania, którym nie trzeba poświęcać zbyt dużo czasu czy energii. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że są niezwykle puszyste i miękkie. Dlatego świetnie nadadzą się dla dzieci. To są dokładnie tak jak w tytule- najlepsze naleśniki w moim domu ! Puszyste naleśniki z mąki gryczanej z dodatkiem świeżych owoców. Jeśli nie chcesz używać ani mleka, ani napoju roślinnego przygotuj naleśniki na wodzie. Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak jak zrobić idealnie puszyste, cienkie i delikatne naleśniki? Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na naleśniki z masłem orzechowym i przekonaj się jakie to proste. Z tym przepisem poradzi sobie każda osoba, nawet bez doświadczenia kulinarnego.
Do ich wykonania potrzebujemy tylko kilku składników, takich jak: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, olej i cukier.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Skoro mąka wybrana przejdźmy do mleka, śmiało możesz zastąpić je dowolnym napojem roślinnym. Pamiętaj, tylko żeby w jego składzie nie było dodatku cukru.
Nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Jeśli nie chcesz używać ani mleka, ani napoju roślinnego przygotuj naleśniki na wodzie. Wszystkie składniki wystarczy po prostu dokładnie wymieszać, tak aby masa ciasta nie miała grudek i była jednolita. Nie zapominaj o dodatku cukru i oleju, dzięki temu nie będziemy musieli używać go już przy smażeniu.
W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
W trakcie mieszania możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy.
Pamiętaj jednak, aby nie używać zbyt dużo cukru, wtedy naleśniki mogą przyklejać się do patelni.
Jeśli masa naleśnikowa będzie gotowa, usmaż naleśniki na patelni już bez dodatku oleju rzepakowego. Gotowe naleśniki możesz podawać na wiele sposobów. Na słodko ze świeżymi owocami lub na wytrawnie z warzywami. Oby dwie wersje będą dobre.
Moje dietetyczne naleśniki z masłem orzechowym sprawdzą się jako pomysł na lunch lub przekąskę w ciągu dnia.
Naleśniki można modyfikować na wiele sposobów, dlatego będą świetną alternatywą dla wielu osób.
Skoro już wiesz jak zrobić naleśniki z masłem orzechowym, wykorzystaj mój przepis i przygotuj pyszne naleśniki na słodko dla całej rodziny.
Pyszne ciasto naleśnikowe z dodatkiem ciemnego kakao i syropu klonowego jako pomysł na słodkie małe „co nieco”. Delikatne i puszyste naleśniki same znikają z talerza 🙂

naleśniki na wodzie – składniki:

  • 2 szklanki tłustego mleka
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 szklanki mąki

naleśniki na wodzie Jak przygotować

A może spodoba Ci się także: płonące naleśniki

dodać mąkę, dodać mleko, lśniącą wodę, cukier waniliowy, syrop klonowy, kakao, żółtka i zmiksować, dodając olej pod koniec. Podczas ubijania białek, solimy je. Przykryć mieszankę na 30 minut i wymieszać z ubitymi białkami. Kiedy „odpocznie” mieszanka powinna mieć konsystencję gęstej, gorzkiej śmietany. Podsmaż delikatne naleśniki w gorącym naczyniu. Pieczenie wymaga znacznej ilości dodatku tłuszczu, ponieważ mieszanka obecnie zawiera olej w swojej strukturze. Czekoladowy krem, cheddar, konfitura pomarańczowa, masa budyniowa i inne słodkie nadzienia idealnie komponują się z ciepłymi bułkami.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *