gofry z dyni – składniki:
- 1/2 szklanki wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 łyżki purée z dyni upieczonej lub ugotowanej
- łyżeczka cynamonu mielonego
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki mleka
gofry z dyni Jak zrobić:
Zobacz koniecznie: pierniczkowe babeczki
Dynię obrać, pokroić w kostkę, ugotować na parze, przecedzić, zmiksować lub przekroić na pół i przygotować w temperaturze 180°C, aż będzie miękka. W tym momencie zmiksuj, aby zrobić purée. Połącz mąkę, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i każde mokre mocowanie w misce: jajka, purée z dyni, mleko i rozpuszczoną margarynę 2 Ostrożnie miksuj do uzyskania gładkiej masy. Na rozgrzaną gofrownicę wylewam porcje ciasta chochlą. Gofry należy podgrzać, aż będą smakowicie urozmaicone. 3 Czas układania: 25 sekund Koszt jednostkowy to ok. 0,60 zł. źródło: Revue
Dodaj komentarz