Tak podane gofry smakują wyśmienicie 🙂 Doskonała alternatywa dla podania gofrów z bitą śmietaną i owocami, polecam 🙂
gofry z banana – lista składników:
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- 3 dorzałe banany
- 150 ml syropu klonowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 jajka
- ponadto: 4 łyżki masła
- gofry: 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
gofry z banana Jak zrobić:
Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka
1. Gofry: Zmiksuj żółtka z cukrem, aż będą miękkie i gładkie. Do żółtek oprócz mleka i oleju naprzemiennie dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ostrożnie połącz skrawki, ubijając białka z odrobiną soli na mocną pianę. W gorącej gofrownicy gofry powinny być ugotowane do perfekcji przez trzy do czterech minut z każdej strony. Na grillu ćwiek. 2. Syrop klonowy i zmiękczoną margarynę wymieszać w rondelku. Gotuj cynamon i wanilię przez jedną do dwóch minut przed dodaniem obranych i pokrojonych po przekątnej bananów. Chwilę dusić z syropem. Gofry należy podawać z bananami i syropem klonowym.
Dodaj komentarz