gofry tradycyjne – lista składników:
- Ciasto na gofry:
- 1 szklanka mąki
- Olej
- 1 fix do śmietany
- Szczypta soli
- rzepakowy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Do dekoracji:
- pszennej
- 40 dkg truskawek
- rzepakowego
- 2 łyżki cukier kryształ
- Cukier puder
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 300 ml śmietanki kremówki
- ¾ szklanka mleka
- 1 łyżka spirytusu
gofry tradycyjne Jak przygotować:
Zobacz także: inna ciekawa receptura
Tradycyjne gofry podawane z kremem truskawkowym Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w misie blendera do uzyskania gładkiej masy. Było chłodzone przez 30 minut przeze mnie. Hitter powinien być nieco grubszy niż gracz Hotcake. Wlej trzy łyżki odtwarzacza do gofrownicy po nasmarowaniu jej olejem. Piec około 7 minut. Dodaj cukier puder i ubij schłodzoną śmietankę na sztywną pianę; ustawić. Truskawki myjemy, zdejmujemy szypułki, połowę zostawiamy do poprawy, a drugą połowę kroimy na kawałki i podpalamy w naczyniu dodając 2 łyżki cukru pudru. Dżem będzie dla nas pyszny. Na wierzchu każdego gofra posmarowałem truskawkami i dżemem, po czym posmarowałem kremem.
Dodaj komentarz