Spośród kilku rodzajów gofrów jakie robię uważam, że te na wodzie gazowanej są najlepsze. Wychodzą złociste i chrupiące, tylko musimy pamiętać, żeby nie składać ich jeden na drugi w stosik po wyjęciu z gofrownicy, tylko dać im chwilę przestygnąć na kratce lub oprzeć o coś. Są idealne na śniadanie.
gofry na wodzie gazowanej – składniki:
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki wody gazowanej lub mocno gazowanej
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
gofry na wodzie gazowanej Przygotowanie
A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis
misce wymieszać ze sobą suche składniki. Po oddzieleniu białek od żółtek ubij białka w osobnej misce na sztywną pianę. Dodaj wodę sodową i żółtka do suchych okrawków i skonsoliduj wszystko w jedno. Następnie stopniowo dodawaj olej, aż mieszanina będzie gładka. W końcu wykorzystaj pośpiech, aby delikatnie skonsolidować ubitą pianę. Po podgrzaniu gofrownicy wylej trochę ciasta na kratkę. Przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta gofrów. Jedz i poprawiaj według uznania. Dziękuję za odwiedziny na blogu www.pyszotki.pl!
Dodaj komentarz