Jak zrobić Gofry lekkie i chrupiące

gofry lekkie – lista składników:

  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • pszennej
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • 2 szklanki mleka
  • Składniki na ciasto
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

gofry lekkie Przygotowanie

Zobacz również: inna receptura

Jędrne, lekkie gofry Wszystkie składniki na ciasto oprócz białek miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Pozwól, aby gluten tworzył się przez piętnaście minut. Gofrownica jest przez nas rozgrzana. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie włóż je łyżką do gofrownicy. W zależności od mocy gofrownicy, gotuj gofry przez około dziesięć minut, aż będą złocistobrązowe. Gofrownica powinna być wypełniona ciastem. Gofry po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia na ruszcie lub w pozycji pionowej. Posyp je cukrem pudrem, gdy lekko przestygną.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *